Vytlačiť túto stránku
pondelok, 27 august 2018 12:55

Pokladom Železníka venoval pozornosť aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter Doporučený

Napísal(a) Bene
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Dňa 25. augusta sa v Železníku (okr. Revúca) konala veľmi príjemná spoločenská udalosť pod názvom POKLADY ŽELEZNÍKA. Organizátor Skryté Poklady Slovenska v spolupráci s obcou Sirk a miestnymi nadšencami chceli aj takýmto spôsobom upriamiť pozornosť na jeden z krásnych kútov Gemera, akým Železník naozaj je. Niekdajšie významé banícke centrum po roku 1965, kedy bola ťažba železnej rudy ukončená, zastalo v čase. Môže sa však stále pochváliť jedinečnou architekúrou banských kolónií, aké tak ľahko na Slovensku nenájdete. Aj preto je Železník od roku 1991 vyhlásenou pamiatkovo zónou. Prechádzka s výkladom po jednotlivých kolóniách bola jednou z hlavných častí celého podujatia. Návštevníci sa mohli oboznámiť s tým, ako baníci bývali, pracovali, či zabávali sa.

Účastníci sa dozvedeli aj o histórii ťažby železnej rudy. Ďalšou zaujímavou časťou bolo návštevníkom ukázať jedinečné banícke kino Stachanov, ktoré premietalo bez prerušenia od roku 1932 až do roku 2001. V kine mohli návštevníci absolvovať zaujímavú prednášku Mgr. Norberta Mogyorósiho z Baníckeho múzea v Rožňave o banských lanovkách v Železníku a prezrieť si zbierku historických fotografií. Pri budove bolo pripravené pohostenie a návštevníci sa mohli ponúknuť vynikajúcim gulášom. Kapela Jazz Duo k večeru dotvorila veľmi príjemnú atmosféru.

Prvou a veríme, že nie poslednou návštevou v Železníku nás poctil aj predseda BBSK Ján Lunter. Predseda združenia SPS Ladislav Bene spolu so starostom obce Sirk Danielom Faklom predstavili županovi svoje predstavy na obnovu a budúce využitie NKP kino Stachanov a rozprávali aj o ďalších možnostiach rozvoja cestovného ruchu v tejto oblasti.

Vďaka patrí všetkým, ktorí sa akokoľvek podieľali na príprave a realizácii tohto príjemného podujatia.
Veríme, že podobné podujatie sa uskutoční aj niekedy v budúcnosti.

Viac informácií o Železníku nájdete T U ! 

Ladislav Bene

Foto: Gabriela Kolesárová

Čítať 4065 krát Naposledy zmenené utorok, 28 august 2018 11:57

Galéria obrázkov