Vytlačiť túto stránku
piatok, 29 november 2019 09:34

Zomrel Ing. Marian Slavkay, člen „Gemerského baníckeho spolku“ Doporučený

Napísal(a) Gemerský banícky spolok
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

S hlbokým zármutkom oznamujeme najmä baníckym spolkom a všetkým, ktorí v baníctve a hutníctve pracovali, že dňa 27.11. 2019 zomrel po zákernej chorobe člen „Gemerského baníckeho spolku“ Ing. Marian Slavkay vo veku 85 rokov. Rozlúčime sa s ním v sobotu 30.11.2019 o 13.00 hod v Dome smútku v Rožňave.

Ing. Marian Slavkay ako 15-ročný nastúpil v roku 1950 za baníckeho učňa u Rudných baní Kišovce - Švábovce. V rokoch 1951-1953 absolvoval dvojročnú Priemyselnú školu banícku v Spišskej Novej Vsi. Na umiestenku nastúpil 6.7.1953 za revírnika v OKD Ostrava – Karvinské doly, na závod Peter Bezruč.

Tam začala jeho životná cesta banského technika. Od roku 1959 pôsobil v podniku železorudných baní Spišská Nová Ves. V tejto firme pracoval na rôznych banských závodoch, a to v Helcmanovciach, Smolníku, GŽB – Dobšiná a naposledy na závode ŽB – Rožňava, úsek Drnava – Malý vrch. V roku 1977 odišiel ako expert na Kubu, kde pracoval 3 roky. Akademický titul získal štúdiom na Baníckej fakulte Vysokej školy technickej v Košiciach. 
Do dôchodku odišiel v roku 1990.

Svoje prvé kroky v živote napísal v svojich publikovaných spomienkach „Ako sa rodili krtkovia“ takto:

"Môj otec bol v Brezovici nad Torysou notár. Na druhý deň po mojom narodení odchádzal do úradu s fľašou koňaku v aktovke. U matrikára, pána Šafára, to riadne oslávili. Zapísali ma do matriky ako Marian Oliver, chlapec, narodený 8. januára 1935.
Z útleho detstva si nepamätám, kedy sme odišli z Brezovice. V roku 1939 sme sa zo Sabinova presťahovali do Prešova, kde som v roku 1941 začal chodiť do Ľudovej školy. V r. 1943 otca preložili na notariát v obci Svinia, kde sme sa odsťahovali.
Živo si spomínam na posledný rok v obci Tuhrina, do ktorej sme sa presťahovali. Prichádzal koniec školského roku 1950. Ja som končil strednú školu chlapčenskú v Prešove a bolo potrebné uvažovať, čo ďalej. V jeden pekný deň prišli na našu školu vojenskí dôstojníci. S vyplnenou prihláškou som trielil domov, aby mi ju rodičia podpísali. Nepochodil som, lebo podľa nich to bolo nebezpečné povolanie. Nakoniec všetko vyriešil brat Miro. On vtedy končil piaty ročník II. štátneho gymnázia v Prešove. Keď sme prišli domov, v nedeľu oznámil rodičom, že sa prihlásil za baníckeho učňa v rámci náboru „Lánskej akcie“, ktorú vyhlásil vtedajší prezident republiky Klement Gottwald. Mamka prvá oponovala, že má ešte 3 roky, aby zmaturoval. Potom môže ísť študovať na akúkoľvek vysokú školu. V podstate mala pravdu, ale brat sa nedal. Mal už 17 rokov a vedel rodičom vysvetliť, aké sú podmienky v baníckom učilišti, koľko trvá učebný pomer, čo všetko banícky učeň dostane a tiež aké sú možnosti ďalšieho štúdia po vyučení. Nedal sa od svojho rozhodnutia odhovoriť. Tvrdošijne trval na svojom. Otec vidiac, že si s ním neporadí, povedal, že pôjde do Prešova na úrad práce poinformovať sa o tejto štátom podporovanej akcii. Zistil, že je to presne tak, ako im to vysvetlil Miro. Rodičia sa snažili mu to ešte vyhovoriť, ale nepochodili.
Ja som túto situáciu využil. Keď som videl, že rodičom dochádzajú argumenty, nečakane som vyhlásil: „Keď ide Miro, idem aj ja za baníckeho učňa.“

Tým sa začal jeho profesionálny život v banskej činnosti, v ktorej pracoval 38 rokov. Výstižne, ale aj vtipne, to opísal vo viacerých článkoch, ktoré boli uverejnené v banicky spolok logomnožstve pokračovaní na internetovej stránke Maj Gemer, ktorú vedie Dr. O. Doboš.

Vyjadrujeme hlbokú sústrasť nad jeho úmrtím a s úctou budeme naňho spomínať ako na odborníka vo svojej profesii, ktorej obetoval celý svoj život.

 

Česť jeho pamiatke !

Zdar Boh !

ban M. Slavkay 01   ban M. Slavkay 02   ban M. Slavkay na obhliadke kamenného monolitu nad št. Dénes 2011   ban M. Slavkay pred portáľom št. Dénes v ktorej často fáral ako vedúci úseku. 2016   ban M. Slavkay prvý zľava pred štôľňou Antal

 Banícki učini Miroslav a Marian Slavkay,

ich mama Mária uprostred

po otcovej smrti. Prešov január 1951 

   Marian Slavkay ako banícky učeň v r. 1951  

 M. Slavkay na obhliadke kamenného monolitu

nad štôlňou Dénes 2011

 

 M. Slavkay pred portálom štôlne Dénes, v ktorej

často fáral ako vedúci úseku. 2016

 

 M. Slavkay, prvý zľava,

pred štôlňou Antal

 

 

Čítať 2291 krát Naposledy zmenené piatok, 29 november 2019 14:17