Vytlačiť túto stránku
piatok, 15 júl 2022 21:44

Nová vyhliadka nad Železníkom ponúka nádherný výhľad z niekdajšieho „Železného srdca Uhorska“ Doporučený

Napísal(a) V. Brádňanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Železník, 15. 7. 2022 – Región Gemer má významné miesto v dejinách baníctva. V stredoveku nerastné bohatstvo vynieslo Gemer na výslnie a prinieslo mu značné bohatstvo. Zlatá éra však začala až s príchodom priemyselnej revolúcie, kedy sa vyťažila na Gemeri až tretina železnej rudy v rámci celej monarchie, čím si región vyslúžil prezývku „Železné srdce Uhorska“. Ťažba železných rúd a ich spracovanie v peciach a železiarňach tu zanechalo množstvo pamiatok.
Niekdajší význam a dôležitosť lokality si uvedomujú obyvatelia obcí, ale aj nadšenci, ktorí sa rozhodli túto slávnu minulosť oživiť a dobrovoľníckou prácou prispieť k zachovaniu týchto významných pamiatok. Občianske združenie Skryté poklady Slovenska už roky zveľaďuje a propaguje Železník s jeho historickým dedičstvom a jeho najnovším projektom bolo vybudovanie vyhliadky nad kinom Železník.

zeleznik Peter Poboček 1,,Naše združenie, Skryté poklady Slovenska, vzniklo v roku 2011, ale aktivity na Železníku sme začali až po roku 2015, kedy sme tu natočili dokumentárny film o historických pamiatkach. V roku 2017 sme realizovali prvý projekt, kedy sme upravili okolie kina na Železníku a okolie banskej štôlne. Ďalej sme robili obnovu baníckej kaplnky, revitalizovali sme jazierko a minulý rok sme robili revitalizáciu starej drevenej kolkárne. Projekt Zelené oázy, Oddychová zóna – Vyhliadka nad Železníkom, je náš, zatiaľ, najväčší projekt. Naším cieľom bolo sprístupniť turistom zaujímavú atrakciu, kde sa môžu zastaviť a pokochať výhľadmi, ktoré sa ponúkajú. Je to na turistickej trase zo Sirka do Rákoša a na cyklotrase z Muráňa. Vo večerných hodinách vyhliadka ponúka veľmi pekné výhľady na nočnú oblohu. Toto dielo sa podarilo aj vďaka pomoci miestnych obyvateľov, Obecného úradu Sirk a všetkých ľudí, ktorí sa nejakým spôsobom pričinili," priblížil predseda OZ Skryté Poklady Slovenska Ladislav Bene.

zeleznik DSC 0093Nová vyhliadka sa nachádza nad baníckym kinom Železník, známym aj ako kino Stachanov. Ponúka nám doposiaľ nepoznaný, ale čarovný výhľad na okolie. Projekt sa podarilo zrealizovať vďaka grantovej výzve Nadácie Ekopolis – Zelené oázy a k realizácii prispela sumou 2 000 € aj Oblastná organizácia cestovného ruchu GEMER z členského príspevku Rozvojovej agentúry BBSK v rámci rozvojového zámeru ,,Oddychová zóna – vyhliadka nad Železníkom“. „Sme radi, že v regióne vznikajú projekty, ktoré dokážu osloviť návštevníkov a zároveň prezentujú unikátnu lokalitu. Je skvelé, že vďaka spolupráci viacerých subjektov, nielen našej OOCR, vzniklo miesto, ktoré doplní banícke atraktivity okolo Železníka a priláka ľudí ako miesto s nádherným výhľadom, vhodné na oddych a možno i krátke rozjímanie či meditáciu,“ uviedol riaditeľ OOCR GEMER Jaroslav Hric.

V piatok, dňa 15.7.2022, sa v Železníku pri baníckom kine Stachanov stretli za účasti pozvaných hostí starosta obce Sirk Daniel Fakla, predseda OZ Skryté poklady Slovenska Ladislav Bene, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Ján Lunter, poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Július Buchta, Ing. Július Laššan a riaditeľ OOCR Gemer Ing. Jaroslav Hric, aby spoločne otvorili novú vyhliadku.

Na úvod stretnutia bol hosťom, ale aj širokej verejnosti predstavený projekt, postup jeho realizácie, význam lokality a možnosti jej využitia v oblasti montánneho turizmu. Následne sa hostia presunuli k vyhliadke, ktorú slávnostne otvorili. Po slávnostnom otvorení vyhliadky nasledovala exkurzia po okolitých zaujímavostiach, predovšetkým baníckych pamiatkach. V teréne boli odprezentované aj vízie na budúce projekty, ktoré by chcela obec, ako aj nadšenci, v nasledujúcich rokoch realizovať.

zeleznik vyhliadka DSC 0152„Nesmierne ma tešia početné rozvojové aktivity v oblasti cestovného ruchu, ktoré sa v ostatných rokoch realizujú na Gemeri. Som rád, že Banskobystrický samosprávny kraj je jedným z partnerov, ktorí prispievajú ku vzniku nových atraktivít v cestovnom ruchu na tomto prekrásnom území. Dnes sme slávnostne predstavili verejnosti projekt, ktorý je spätý najmä s bohatou baníckou históriou tohto územia. Na Gemeri je výnimočné to, že okrem technických pamiatok sa môže pýšiť i jedinečným prírodným prostredím a výnimočným kultúrno historickým dedičstvom, čo z neho robí atraktívnu turistickú destináciu,“ uviedol Ján Lunter, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

Lokalita Železník s okolitými obcami, ako Sirk a Rákoš, už dnes disponujú bohatou turistickou ponukou. Ak vás zaujíma banícka tematika, určite si nenechajte ujsť sprevádzané exkurzie po Železníku. Tie zahŕňajú návštevu banských obcí, ústia štôlní, šácht, háld či komínov, pekné výhľady, ale aj návštevu baníckej expozície. Okrem informácií o vzniku, ťažbe a spracovaní rúd sa počas túry dozviete aj množstvo zaujímavých detailov, napr. kde stál prvý železničný most so zákrutou, ktoré dva minerály boli objavené v podzemí Železníka alebo kde sa vykonal najhlbší rudný vrt v bývalom Uhorsku poháňaný ľudskou silou.

Zážitok je dostupný na stránke www.zahoramizadolami.sk.

 

Mgr. Viktor Brádňanský 

Čítať 988 krát Naposledy zmenené nedeľa, 17 júl 2022 09:04