Vytlačiť túto stránku
sobota, 11 október 2014 23:10

Majú miesto pamätníky banskej a hutníckej činnosti na Gemeri?!

Napísal(a) Ondrej Rozložník
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

rv pamatniky-1bV mnohých mestách a obciach na Gemeri bolo baníctvo a hutníctvo základom ich vzniku, prosperity, budovania nutnej infraštruktúry a stavieb v nich, vznikli rôzne remeslá a inštitúcie súvisiace s banskou činnosťou. Tento priemysel poskytoval v minulosti tisícky pracovných miest a tým i obživu veľkého množstva rodín. Uvedomujeme si to ?
Je to neoddeliteľná súčasť našej histórie, ktorá si zaslúži pripomenúť si ju, najmä mladšej generácii, vybudovaním jednoduchých pamätníkov so stručnou informáciou, ktoré by mali byť umiestnené hlavne na námestiach, ktoré sú pomenované ako „Námestie baníkov“. Vzdáva sa takto i úcta tým, ktorí v ťažkých podmienkach v útrobách zeme pracovali a často tam pri nehodách i zomierali. 

To by si mali uvedomiť hlavne zástupcovia občanov miest, obcí, ktoré za svoj vznik a prosperitu vďačia hlavne banskej a hutníckej činnosti v ich okolí. Nie je to žiadna veľká finančná investícia. Je potrebné len určité súvislosti pochopiť, hlavne v banských mestách s rozsiahlou banskou činnosťou, akým je napr. i Rožňava, v minulosti člen významných

siedmich hornouhorských banských miest, kde sa už roky o takomto pamätníku v mestskom zastupiteľstve len diskutuje. Po dlhej dobe možno bude takýto pamätník v Rožňave osadený, ale zase nie na „Námestí baníkov“ pomenovanom po baníkoch a na turistami najnavštevovanejšom mieste. 

rv pamatnik-b-4rv pamatnik-b-3rv pamatnik-b-2rv pamatniky-b-1aPríkladom, i keď len formou náučných chodníkov a osadením informačných tabúľ, často s finančnou podporou VÚC v rámci projektov banskej a železnej cesty, sú napr. obce Rakovnica, Rudná, Čučma, Drnava, Vyšná Slaná, mesto Dobšiná.

Vybudovanie pamätníka má však iný, historický význam a žiaľ, zatiaľ v okrese Rožňava nie je takýto pamätník vybudovaný.

Mesto Dobšiná pripravuje a už dopravilo 27 ton vážiaci balvan, ktorý je pripravený, vrátane okolia pamätníka, na ukončenie. Žiaľ takýto, bansky reprezentatívny pamätník, nebude stáť v Dobšinej na „Námestí baníkov“.

Príkladom by mohlo byť i malé banícke mestečko Rudabánya v Maďarsku, kde tohto roku postavili takýto pamätník ako ho vidíme na obrázku. Položením kvetov pri jeho slávnostnom odhalení vzdalo úctu baníkom a hutníkom množstvo delegácii z celého Maďarska. 

Ondrej Rozložník,

člen Gemerského baníckeho spolku Bratstvo - Rožňava

{jcomments on}

 

 

Čítať 5285 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:25