utorok, 02 október 2012 14:24

Dážďovník tmavý (Apus apus) za deň nalieta aj tisíc kilometrov Doporučený

Napísal(a) Mgr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Predmetom mesiaca október je v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote dermoplastický preparát dážďovníka tmavého (Apus apus). Dážďovníky patria k najlepším letcom na Zemi, za deň nalietajú aj 1000 km. Počas letu pripomínajú lastovičky, ale sú o niečo väčšie a majú tmavé bruško. Počas letu lovia potravu – drobný hmyz, počas letu však aj spia a pária sa. Pristanú len pri hniezdení a kŕmení mláďat. Majú veľmi slabé nohy, používajú ich len na zavesenie sa na kolmú stenu skaly alebo budovy. Keď spadnú alebo nedopatrením pristanú na zemi, nevedia z nej vzlietnuť, pretože majú príliš dlhé krídla. Musíme ich vyložiť do väčšej výšky, napríklad na stenu budovy – zachytia sa na nej, potom pustia a tak

odletia. Sú rozšírené v celej Európe okrem jej najsevernejších častí.
Pôvodne hniezdia v puklinách skál alebo dutinách stromov, v súčasnosti však väčšina populácie hniezdi v intraviláne – na povalách a v rôznych škárach budov, napríklad vo vetracích otvoroch a rôznych rúrkach panelákov. V jednej znáške majú najčastejšie 2 – 3 biele vajíčka, mláďatá kŕmia rodičia v hniezde mimoriadne dlho – až 6 týždňov. Sú sťahovavé, prilietajú k nám väčšinou v apríli - máji a odlietajú v auguste. Zimujú v tropickej Afrike. V súčasnosti prichádzajú renováciou a zatepľovaním budov o hniezdiská, čomu sa dá zabrániť citlivými stavebnými úpravami – ponechávaním vetracích otvorov alebo inštaláciou búdok.
Mgr. Monika Gálffyová

{jcomments on}

 

Čítať 2888 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Description of image1
Description of image2