štvrtok, 03 september 2026 10:17

Šelmy Gemera-Malohontu:  jazvec lesný, psík medvedíkovitý, šakal zlatý. Predmet mesiaca september Doporučený

Napísal(a) M. Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Neoddeliteľnou súčasťou zbierkového fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote sú aj zoologické zbierky. V júni roku 2026, sa nám zbierkový fond obohatil o dermoplastické preparáty šeliem Gemera-Malohontu: jazveca lesného (Meles meles), psíka medvedíkovitého (Nyctereutes procyonoides) a šakala zlatého (Canis aureus). Akvizíciu dermoplastických preparátov z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia (v rámci projektu podaného v roku 2025), ktorému aj touto cestou ďakujeme. V roku 2026 sú tieto dermoplastické preparáty šeliem predmetom mesiaca september. 

Jazvec lesný je najväčšou lasicovitou šelmou rozšírenou po takmer celom území Slovenska a je tiež typickým obyvateľom lesov a lesíkov Gemera-Malohontu.

Je spoločenský, viacgeneračné rodiny žijú spolu v jednej nore, ktorá býva hlboká až 5 m a dlhá 100 m. Cez zimu je málo aktívny, ale neupadá do skutočného zimného spánku. Je všežravý, živí sa dážďovkami, hmyzom, ale aj hlodavcami, vajíčkami, mláďatami vtákov, bobuľami či korienkami.

Psík medvedíkovitý patrí k psovitým šelmám nepôvodným na území Slovenska, pochádza z juhovýchodnej Ázie. Chovali ho na kožušinových farmách, z ktorých unikol do voľnej prírody. Jeden jedinec bol v okolí Rimavskej Soboty zastrelený už v roku 1945, išlo však o utečenca z chovu. V súčasnosti je rozšírený na čoraz väčšom území Slovenska, pravidelne je zaznamenávaný aj na území Gemera-Malohontu. Žije v pároch alebo voľných rodinných skupinách. V zime hibernuje spravidla v opustenom líščom alebo jazvečom brlohu. Je všežravý, potravu si hľadá v blízkosti riek, jazier a iných vôd. 

Šakal zlatý patrí tiež k psovitým šelmám. Je možné, že v 18.-19. storočí bol rozšírený aj na území Slovenska, no začiatkom 20. storočia odtiaľ vymizol (živočíchy označované ako „nádifarkas“ – trstinový vlk). V 80. rokoch 20. storočia sa začal intenzívne šíriť z Balkánu na územie Maďarska aj Slovenska. V súčasnosti bol už viackrát pozorovaný aj na území Gemera-Malohontu, hlavne v Slovenskom krase a Cerovej vrchovine. V období rozmnožovania sa združuje do párov, ale na miestach s hojnosťou potravy môže vytvárať aj svorky s 20 členmi. Živí sa hlavne živočíšnou potravou, najmä hlodavcami, ale aj zdochlinami a hmyzom. 

Tieto zbierkové predmety, o ktoré sa náš fond obohatil vďaka  finančnej podpore z Fondu na podporu umenia, budú predmetom mesiaca september a následne budú umiestnené v novej stálej expozícii múzea, ktorú pre Vás pripravujeme.





RNDr. Monika Gálffyová, biologička

Čítať 191 krát Naposledy zmenené štvrtok, 03 september 2026 12:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!