Vytlačiť túto stránku
streda, 26 august 2015 15:56

Rozhľadňa na Laze Slopovo je oficiálne otvorená

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

slopovo laz 09 aslopovo laz 03slopovo laz 02slopovo laz 01Kroky viac ako stovky turistov z regiónu Malohont i jeho okolia smerovali v sobotu 22. augusta 2015 k rozhľadni na Laze Slopovo, ktorá bola v tento deň oficiálne otvorená. Výbornú atmosféru spestrili heligonkári i piloti paraglidingu a rogál. 
Po viac ako hodinovej túre bola predsedníčkou MAS Ing. Oľgou Maciakovou, starostkou obce Klenovec Mgr. Zlatou Kaštanovou a zhotoviteľom stavby Ing. Stanislavom Bystrianskym symbolicky sprístupnená 9,5 metrov vysoká rozhľadňa. V sprievode heligonkárov z Klenovca sa mohli návštevníci pokochať výhľadom na okolie a posilniť sa malým občerstvením. 
Zaujímavosťou boli lety pilotov paraglidingu a rogál, ako aj ich štart, ktorý si mohli zúčastnení pozrieť zblízka, rovnako aj lety čerstvých účastníkov školy paraglidingu. Pokiaľ to počasie dovolilo, prebehlo aj niekoľko tandemových letov.
Rozhľadňa bola postavená pre potešenie z krásneho výhľadu a radosť nás všetkých. Pričinili sa o to desiatky ľudí od pracovníkov MAS a zhotoviteľa stavby, cez dobrovoľníkov, ktorí osadili zvon na rozhľadni až po projektanta a pracovníkov dotknutých inštitúcií, ktorí riešili rôzne povolenia.

Výstavba rozhľadne

Rozhľadňa sa nachádza na rozhraní obcí Klenovec a Kokava nad Rimavicou v nadmorskej výške 851 m. Zatiaľ, čo Kokavčania nazývajú túto lokalitu Slopovo, medzi Klenovčanmi sa zaužíval názov Laz, čo môže byť odvodené od lazníckeho osídlenia, ktoré je pre túto oblasť charakteristické. V klenovskom i kokavskom chotári žili drobní roľníci, ktorí chovali hovädzí dobytok a ovce.

Neďaleko súčasnej rozhľadne stála od začiatku do polovice 20. storočia asi 5 metrov vysoká rozhľadňa. A možno tadeto prešla aj noha Juraja Jánošíka, keďže neďaleko na Mravcovom vŕšku žil jeho kamarát Tomáš Uhorčík pod menom Martin Mravec - klenovský gajdoš.

V dnešnej dobe je Slopovo využívané aj ako štartovisko pilotmi závesných klzákov z celého Slovenska a vďaka súhlasu majiteľov pozemkov je registrované ako oficiálna letová plocha Leteckej amatérskej asociácie Slovenskej republiky. Prvý let zo Slopova na závesnom klzáku (rogalo) sa uskutočnil v lete 1979 a na padákovom klzáku (paragliding) v roku 1992. Odvtedy si tento terén získal svojou jedinečnosťou mnoho priaznivcov, ktorí sa sem radi vracajú.

slopovo laz 09slopovo laz 08slopovo laz 07slopovo laz 06slopovo laz 04slopovo laz 05Súbežne s prípravnými prácami, ktoré predchádzali výstavbe 16,8 metrov vysokej rozhľadne Maginhrad nad Nižným Skálnikom, prebiehali prípravy aj na výstavbe rozhľadne na Laze Slopovo. V roku 2012 bolo zamerané miesto plánovanej stavby, kde sa v roku 2014 začalo s osadením kovových pätiek do betónových základov, na ktoré bola ukotvená drevená konštrukcia rozhľadne. Celkovo sa na jej výstavbu spotrebovalo 25 m3 dreva a 6 m3 betónu. Stavba bola dokončená v roku 2015 a krátko pred jej otvorením pribudol na rozhľadni aj zvon, ktorý zhotovila a osadila skupina dobrovoľníkov z obce Kokava nad Rimavicou.
Výstavba rozhľadne SLOPOVO bola realizovaná v rámci projektu česko - slovenskej spolupráce, ktorý bol spolufinancovaný z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka SR, zo štátneho rozpočtu SR, z rozpočtu obce Klenovec a Miestnej akčnej skupiny MALOHONT.
Ing. Miroslava Vargová
Autori foto: Július Kohút a Ivan Varga

 

 

Čítať 6608 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:44