Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 08 november 2018 17:30

Bottovo oslávilo 92 rokov založenia obce vďaka stému výročiu vzniku Československa Doporučený

Napísal(a) Ing.Veronika Rízová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vďaka miestnemu spolku Matice slovenskej, Slovenskému Červenému krížu, Obecnému zastupiteľstvu si dňa 26.10.2018 v Kultúrnom dome obce Bottovo na slávnostnom zhromaždení pripomenuli 100. výročie založenia Československa a 92. výročie založenia obce Bottovo. Slávnostné zhromaždenie otvorila predsedkyňa MOMS pani Ludmila Šimková, ktorá privítala hostí z OV MS v Rimavskej Sobote pána MUDr. Petra Draginského a pani Ingrid Šulkovú, riaditeľku Gemersko-Malohontského strediska Mgr. Darinu Kišákovú, pani starostku obce Ing. Andreu Balakovú. Spolu s poslancami Obecného zastupiteľstva v Bottove aj členov DS Daxner z Tisovca, predsedu Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku JUDr. Jozefa Pupalu a všetkých zúčastnených občanov.

Podrobný príhovor o histórii vzniku myšlienky o vzniku samostatného štátu Slovákov a neskôr spoločného štátu Čechov, Slovákov a Rusínov predniesol JUDr. Jozef Pupala  (Celý príhovor - príloha k článku)Následne vystúpila v príhovore pani starostka obce Bottovo pani Ing. Andrea Baláková, ktorá uviedla históriu obce ako následok rozpadu rakúsko-uhorského „žaláru národov“.

Zdôraznila, že gro zakladateľov obce tvorili osadníci z Oravy, Kysúc, Moravy..., z ktorých boli mnohí príslušníci Československých légií v Rusku, Taliansku a Francúzsku. Podotkla, že je tiež potomkom z jedných legionárov, ktorí dostali pozemky ako zásluhu o vznik Československa, za výhodné štátne úvery na pozemky bývalého kniežaťa Filipa Saského Coburg-Ghotského, ktorý dlžil vysoké čiastky na neodvedených daniach za pozemky. Tak dostávali osadníci pozemky na neosídlených „gruntoch“ Dobrá, Greňa, Láňmezovo, ktoré patrili do obcí Dubovec, Cakovo a Rimavská Seč.

Obec Bottovo bola osadníkmi založená v roku 1922. Ovšem prieťahy do ktorého katastra sa má začleniť, názov obce,... spôsobili, že k slávnostnému
vyhláseniu samostatnej obce došlo až v roku 1926 a podľa pamätníkov nebolo jednoduché. Osadníci údajne požiadali prezidenta T. G. Masaryka, aby prepožičal svoje meno na názov obce. Ovšem ten, keď ho informovali o akú osadu ide, tak odmietol nazvať obec svojím menom slovami: „Na takový laz své jméno neprop
ůjčím!" 

Vzhľadom k tomu, že do veci bol zaiteresovaný aj spisovateľ Ivan Krasko, tak ochotne prepožičal svoje meno na pomenovanie novej obce. Osobne sa zúčastnil aj slávnostného vyhlásenia obce v roku 1926. No radosť občanov novej obce trvala iba 12 rokov, v roku 1938 na základe Viedenskej arbitráže maďarské jednotky vyhnali všetkých obyvateľov, obec zanikla a pripojili ju k Dubovcu. Po skončení 2. svetovej vojny sa z nich vrátilo len niekoľko. Obec na južnom Gemeri má dnes 205 obyvateľov a rozlohu 1.079 hektárov.

O tom, že legionári mali pokrokové myšlienky svedčí aj skutočnosť, že v obci založili už v roku 1952 roľnícke družstvo, v ktorom našla pracovnú príležitosť väčšina obyvateľov. V roku 1962 vybudovali „socialistické“ poľnohospodárske stavby v katastri obce Rybník, ktorého vody mali slúžiť aj na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy v dobe sucha. Druhý následne vybudovali pod ním, pod železničnou stanicou obce Dubovec.

Túto tradíciu si udržala obec aj po prevrate v roku 1989 a v obci pôsobí úspešná „Poľnohospodárska Spoločnosť Bottovo“, ktorá veľkým dielom prispieva na aktivity obce.

V obci aktívne pôsobí aj poľovnícke združenie, ktoré zásobuje obec pri rôznych podujatiach podľa svojich možností kvalitnou divinou.

Po príhovoroch sa predstavil Divadelný spolok DAXNER z Tisovca s hrou „Bežný deň v nemocnici XY“, za réžie Mariana Lacku. Herci si svojím výkonom a aktuálnosťou získali priazeň celého publika a niet sa čo čudovať, že pri dobrom poľovníckom guláši sa diskutovalo s hercami ešte dlho po predstavení. Pred ukončením slávnostného zhromaždenia bola odhalená figurína v uniforme československého legionára.

Na záver predsedkyňa MOMS p. L. Šimková poďakovala všetkým, ktorí sa o úspešnosť tejto akcie pričinili.
Foto: autorka príspevku: Ing. Veronika Rízová

Čítať 2081 krát Naposledy zmenené nedeľa, 11 november 2018 16:45