Vytlačiť túto stránku
streda, 19 december 2018 16:51

Svet fotografií, farieb a života Maroša Detka Doporučený

Napísal(a) ORR MsÚ Revúca – TIC
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Fotografovanie chápeme ako schopnosť, pri ktorej sa sami realizujeme. Fotografovanie je teda sebavyjadrenie, sebarealizácia, aktualizácia nášho potenciálu v zmysle vymyslieť, vytvoriť niečo nové a hodnotné, pretvárajúc tak niečo čo je, na niečo lepšie. A to sa veľmi dobre darí revúckemu rodákovi a známemu fotografovi Marošovi Detkovi, ktorého som poprosila o rozhovor.

Kto alebo čo Ťa priviedlo k fotografovaniu?
Keď som mal dvanásť – trinásť rokov k fotografovaniu ma priviedol otcov starý

mechový fotoaparát značky Kodak, ktorý bol v podstate nefunkčný. Tak som sa s ním začal hrať. A bez filmu som s ním fotil kamarátov, susedov, všetci pekne pózovali, ale fotiek sa nedočkali.

Absolvoval si kurzy fotografovania alebo si vyštudovaný fotograf, či len samouk?
V sedemdesiatych rokoch organizovalo Krajské osvetové stredisko v Košiciach diaľkové štúdium fotografie. Na konci každého semestra sme museli predložiť fotografie na určenú tému. Po ukončení štúdia každý úspešný absolvent dostal Diplom, dnes Certifikát.

ra detko Muránska planinaExistuje kľúč pri fotografovaní?
Ale áno, vzniku fotografie predchádza myšlienka, potom okamih zachytenia chvíle, správne svetlo, ovládanie techniky - nie opačne, prezentovanie výsledku.

Keby si mal vlastnými slovami opísať svoju tvorbu, ako by si ju charakterizoval?
Zo štylizovanej fotografie som postupne prešiel na fotografiu typu „Krásy Slovenska“. Obrázkami chcem vzbudiť u diváka záujem o ochranu slovenskej prírody.

Získal si veľa ocenení. Čo si myslíš, v čom spočíva tajomstvo tvojho fotografického úspechu?
Každé remeslo, keď sa robí poctivo, tak prinesie výsledky. Dnes sme veľakrát ohúrení fantastickými zábermi, ktoré vnikli pomocou počítačovej techniky. Pokiaľ autor uvedie, že je to montáž, koláž – tak je to v poriadku.

Máš doma vystavené svoje fotografie?
Áno, mám dve veľkoplošné – jedna zobrazuje Muránsku planinu, druhá je pohľad na Kriváň od Liptovskej Kokavy.

ra detko MuráňJe podľa teba fotografovanie návod na šťastie?
Ak moje fotky vzbudia u diváka prekvapenie, príjemné okom vnímateľné pocity, tak moja fotografická snaha nebola márna.

Fotografuješ každý deň a fotografuješ aj na objednávku?
Nie je možné každý deň urobiť dobrú fotku. Ani velikáni - majstri umeleckých obrazov neurobili obraz každý deň. Na objednávku fotografujem len výnimočne.

Inšpirácie čerpáš počas prechádzky v prírode?
Príroda je nevyčerpateľný zdroj inšpirácií. V okamihu sa mení svetlo, mraky, pohyb zvierat, niekedy aj pohyb neželaných návštevníkov, atmosféra nad riečkou. Stačí vidieť a zachytiť.

Kedy si sa rozhodol, že zo súboru fotografií vznikne kniha, či kalendár?
Každý fotograf by mal verejnosti odovzdať výsledky svojej práce, tak ako maliar, básnik, spisovateľ. Ak niečo systematicky zachytávate, tak to treba pretaviť do knihy, alebo potešiť diváka kalendárom.

Kto je Tvoj najväčší vzor a prečo?
Nepochybne to je Martin Martinček, Karol Kálay, Ladislav Noel – výtvarný kritik a teoretik fotografie. A tiež Peter Purtz, ktorý je absolventom revúckeho gymnázia. Je odo mňa starší, ale už v tej dobe mal vynikajúce úspechy vo fotografických súťažiach. Tak som sa za ním rozbehol.

ra detko RevúcaNajbližšie Tvoje plány?
Z digitálneho archívu zosumarizovať obrázky a v papierovej podobe predložiť verejnosti krásy Gemera a Malohontu v knižnej podobe. Bola by škoda neukázať historické klenoty a kultúrne dedičstvo tohto územia. Takáto publikácia by mohla prispieť k propagácii pre rozvoj turistického ruchu na Gemeri.

Fotky Maroša Detka majú vlastný príbeh, chytia za srdce a jeho výstavy zaručujú nevšedný umelecký zážitok.
Knižná publikácia „Revúca a okolie“ od Maroša Detka v apríli tohto roka získala 3. miesto v celoštátnej súťaži pod názvom: „Najkrajšie knihy a propagačné materiály o Slovensku“, v kategórii Knihy – Knihy o mestách – obrazové publikácie, ktorú mesto Revúca vydalo v roku 2017 a máte stále možnosť si ju zakúpiť v Turistickom informačnom centre na Muránskej ulici v Revúcej.
My Revúčania, mu prajeme naďalej nielen dobrý fotoaparát, ale aj dobré svetlo a naďalej radosť z fotografovania.

Ďakujem za rozhovor.

Text: Oddelenie regionálneho rozvoja MsÚ Revúca – TIC
Foto: Maroš Detko

 

Čítať 2981 krát Naposledy zmenené streda, 19 december 2018 17:48