Vytlačiť túto stránku
utorok, 22 január 2019 13:26

Pripomienka udalostí spred sto rokov s poéziou a historikom Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Žijeme v období významných výročí dejinných udalostí – vlaňajšiu storočnicu konca 1. svetovej vojny strieda sté výročie tragického skonu možno najväčšieho Slováka. Uprostred týchto dátumov ponúkame umelecký aj analytický pohľad na históriu spred sto rokov – pre oddych, vzdelanie i poučenie... Pozývame na hudobno-slovné pásmo a dialógy historikom pod názvom OZVENY VEĽKEJ VOJNY v stredu 6. februára 2019 o 17.00 hod. v podkroví Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Pozvanie prijali PhDr. Ferdinand Vrábel z Ústavu politických vied SAV Bratislava a Augustín Rosa, riaditeľ knižného vydavateľstva PRO. V umeleckom prológu vystúpia folklorista Ivan Nemčok, Lucia Pribolová, Miroslav Dendis a Juraj Genčanský. Program pripravili Mestské kultúrne stredisko Revúca, Múzeum Prvého slovenského gymnázia Revúca a Vydavateľstvo PRO Banská Bystrica.

Pozvaný historik Ferdinand Vrábel (*1948) je pracovníkom Slovenskej akadémie vied, absolvoval odbor archívnictvo na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. Zaoberá sa novšími dejinami, slovenským národným obrodením, prvou svetovou vojnou, československými légiami, históriou prvej Československej republiky, vzťahmi Čechov a Slovákov a postavením národností v ČSR. Publikoval viacero štúdií a článkov o uvedených témach. Na stretnutí v Revúcej predstaví svoje dve ostatné knihy:

Jozef Honza-Dubnický, Ferdinand Vrábel: ZÁPISKY LEGIONÁRA

V archíve sa objavili neobyčajné zápisky a Jozef Honza-Dubnický sa akoby druhýkrát narodil. Zabudlo sa na neho skutočne dôkladne, a pritom to bol človek, ktorý veľkú časť svojho života venoval druhým. Bol veliteľom prvej výpravy slovenských a českých dobrovoľníkov, príslušníkom československých légií vo Francúzsku, kde sa stýkal s E. Benešom, J. Šnejdárkom a ďalšími aktérmi prvého odboja v rokoch 1914 – 1918. (viac)

Ferdinand Vrábel: SPLNENÝ SEN – MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK A VZNIK ČESKOSLOVENSKA

Životopisná kniha o najznámejšej postave našich novodobých dejín – a predsa trochu inak. Vychádza pri stom výročí vzniku ČSR a tragického skonu M. R. Štefánika. Ambíciou publikácie je podať obraz Štefánika čo najobjektívnejšie, ale najmä ako osvieteného a mimoriadneho človeka – prezentovať jeho názory a postoje, analyzovať jeho pohnútky a povahu. Dôslednou faktografickou argumentáciou vyvracia rôzne povery a mýty, ktoré sa šírili a dodnes šíria okolo významnej osobnosti, akou bol M. R. Štefánik – slovenský vlastenec, diplomat, politický vodca, astronóm. Kniha je ilustrovaná najmä autentickými fotografiami zhotovenými Štefánikom. (viac)

Dialógy so špecialistom na obdobie našich dejín spred sto rokov uvedie umelecké hudobno-slovné pásmo poézie a faktografie pre pochopenie udalostí, ktoré zasahovali naše územie pred storočím. Vstup na podujatie je voľný, kapacita podkrovia Múzea Prvého slovenského gymnázia je však obmedzená.

Juraj Genčanský, MsKS Revúca

 

Čítať 3435 krát Naposledy zmenené utorok, 22 január 2019 13:38