Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 14 marec 2019 12:17

Posledná nedeľa pred jarnou rovnodennosťou bude patriť Dňu hvezdární a planetárií aj na Hvezdárni v Rimavskej Sobote Doporučený

Napísal(a) D. Rapavá
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na tohtoročný Deň planetárií a hvezdární, ktorý pripadá na 17. marca sa podľa pani Daniely Rapavej pripravila aj Hvezdáreň v Rimavskej Sobote s bohatým programom. Vyplýva to aj z plagátika, ktorý nám poslala, kde je uvedený rozpis nedeľného programu. “Keď bude priaznivé počasie, v astroparku o 15.00 hod. bude demonštrácia solárnych zariadení," upresnila nám a pokračovala: "Prednáška P. Rapavého o 16.00 hod. bude obsahovať najzaujímavejšie udalosti zo storočia astronómie, lebo tento rok si pripomíname sté výročie založenia Medzinárodnej astronomickej únie – IAU. Jednoduchým a pútavým spôsobom vás prevedie najdôležitejšími míľnikmi astronómie a kozmonautiky.
Po nej v relaxačnej časti vo fotografickej prednáške vám D. Rapavá priblíži neviditeľný čarovný svet makrofotografie,

súvisiacej s fyzikou. Nielen známe a nové zamrznuté bubliny, ale i rôzne fotografie súvisiace s polarizovaným svetlom a fascinujúcimi farbami, ktoré odhaľujú štruktúry ľadu, či farebných pavučín. Ďalšia prednáška K. Kerekešovej vám predstaví jarnú oblohu a po nej, ak počasie dovolí, bude pozorovanie.

Počas akcie vám pracovníci hvezdárne radi odpovedia na vaše otázky. Akcia je celoslovenská a býva už tradične poslednú nedeľu pred jarnou rovnodennosťou. Niektoré organizácie si termín upravujú na sobotu. Vstupné bude dobrovoľné."

Daniela Rapavá

 

 

Čítať 1236 krát Naposledy zmenené štvrtok, 14 marec 2019 17:09