Vytlačiť túto stránku
piatok, 15 marec 2019 12:13

Zberateľ strateného času – Marcel Uhrin ako fotograf Doporučený

Napísal(a) J.G.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

„Vyrastal som v učiteľskej rodine. Je to šťastie aj nešťastie zároveň. Nešťastie je marginálne, rodičia ma obklopovali knihami, no doteraz neviem opraviť kvapkajúci vodovodný kohútik“ – napísal Marcel Uhrin na svojom blogu pred tromi rokmi. Je to krásna spomienka na domov s milovanými rodičmi. Priznáva síce, že domáci majster nie je, ale zato sa vyzná vo všeličom inom...
Vysokoškolský pedagóg, docent Prírodovedeckej fakulty UPJŠ, Marcel Uhrin významne prispel k poznaniu a zachovaniu prírodných pokladov nášho regiónu. Za poldruha desaťročie v oblasti ochrany prírody Národného parku Muránska planina a zoologickú výskumnú činnosť

2019 03 27 pozvanka webzískal vlani významné ocenenie – Plaketu mesta Revúca. Je autorom mnohých odborných i obrazových publikácií, vystavovateľom a realizátorom projektových aktivít zameraných na skvalitnenie a zveľaďovanie životného prostredia. Bol spoluorganizátorom cyklu Svet v obrazoch a svoje poznatky o prírodných hodnotách nášho regiónu odovzdával širokej verejnosti. Aktívne sa venoval aj deťom a mládeži a spracoval a sprostredkoval botanický a zoologický odkaz revúckeho polyhistora Gustáva Maurícia Reussa.

Popri svojej práci Marcel Uhrin vždy veľa cestoval a pri návštevách blízkych i ďalekých miest aj veľa „cvakal“, teda stláčal spúšť uzávierky fotoaparátu. Na citlivý materiál či pamäťovú kartu tak za roky pozbieral interesantné obrazy videné vlastným okom – na svojich fotografiách zozbieral takpovediac čas minulý. Preto svoju prvú samostatnú výstavu nazval ČASO(Z)BER.

Mestské kultúrne stredisko v Revúcej vás pozýva na vernisáž výstavy fotografií Marcela Uhrina vo výstavnej sieni MsDK v stredu 27. marca o 17. hodine. Výstava následne potrvá do 28. apríla 2019.
J. G.

 

Čítať 3616 krát Naposledy zmenené sobota, 16 marec 2019 16:26