Vytlačiť túto stránku
streda, 17 apríl 2019 15:38

Košická župa otvára svoj prvý remeselnícky inkubátor v Rožňave Doporučený

Napísal(a) HN
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Historické regióny Košickej župy – Gemer, Spiš, Abov a Zemplín – boli v minulosti mimoriadne bohaté na rôzne druhy ľudového remesla a výroby. Prekvitalo čipkárstvo, hrnčiarstvo, zvonkárstvo, gubárstvo, tkáčstvo, kožušníctvo, výroba z dreva, železa či prírodných pletív.
Tradičnej remeselnej výrobe sa v súčasnosti venuje iba málokto. Objavuje sa skôr len ako záľuba, než remeselná výroba na profesionálnej úrovni.

„Starí majstri vymreli a mladí, i keď možno objavili čaro vlastnej tvorby, akoby ju nepovažovali za dostatočne zaujímavú a najmä výnosnú činnosť,“ uvádza Helena Novotná riaditeľka Gemerského osvetového strediska (GOS) v Rožňave

a pokračuje „už v čase, keď sa tvoril projekt na celkovú revitalizáciu sídla našej inštitúcie, vďaka ktorej vznikol Dom tradičnej kultúry Gemera, som uvažovala aj o zriadení remeselníckeho inkubátora. Podporu a pomoc remeselníkom, najmä z vidieckeho prostredia, považujem za dobrú investíciu, ktorá má predpoklady pozitívne zmeniť aj vnímanie ľudí o regionálnych tradíciách, o regionálnej kultúrnej identite, či ovplyvniť rozvoj turizmu, propagáciu kraja, rodinného podnikania či kreatívnej ekonomiky,“ predstavuje začiatky tohto skvelého zámeru riaditeľka GOS.

V posledných rokoch je možné v spoločnosti pozorovať mierne rastúci trend návratu k tradíciám a preferenciu produktov vyrobených na tradičný spôsob. Napriek tomu je tradičné remeselníctvo so svojimi autentickými prejavmi výroby ešte stále málo poznaná, slabo viditeľná a minimálne podporovaná súčasť kultúry.

rv pozvanka media 1Cieľom Košickej župy je dosiahnutie čo najautentickejších výstupov na potrebnej úrovni odbornosti a kvality výroby tradičných remeselných produktov a ich prezentácií tak, aby vyhoveli očakávaniam súčasnosti. „Osobne som rád, že prvý remeselnícky inkubátor v Košickom kraji otvárame práve na Gemeri v Rožňave. Gemer je región, kde má remeselníctvo silné historické korene a kde tradícia poctivého remesla aj dnes združuje množstvo remeselníkov. Naším cieľom je nastaviť systém ich efektívnej podpory a aktivít realizovaných pod gesciou Košického samosprávneho kraja. Verím, že prvý remeselnícky inkubátor v našom kraji pomôže lokálnym remeselníkom, bude slúžiť na zvyšovanie kvality tradičných remeselných produktov a ich prezentáciu tak, aby vyhoveli aj súčasným požiadavkám,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

dom tradicnej kultury logoRemeselnícky inkubátor Gemer je špecializovanou formou podpory ľudových remeselníkov a ľudovo-umeleckých výrobcov. Je unikátnym nástrojom na vytváranie priaznivých podmienok pre rozvoj tradičného remeselníctva na území Košického kraja. Určený je začínajúcim, ale aj skúseným remeselníkom z územia župy, ktorí sa chcú orientovať a zdokonaliť v modernom svete marketingu, reklamy, úspešnej prezentácii vlastnej tvorby, ako aj v oblastiach aktuálnej legislatívy, výroby, predaja a podnikania. Chcú sa viac dozvedieť o historickom vývoji remesla a doplniť svoje vedomosti a zručnosti o tradičné techniky, technológie a postupy výroby so zreteľom na estetiku a funkcionalitu produktov. Jednoducho každému, kto chce byť lepší a úspešnejší.

Gemerské osvetové stredisko je kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja. V rámci svojej územnej pôsobnosti sa špecializuje na zachovanie a rozvoj tradičného remesla. Spravuje Dom tradičnej kultúry Gemera v Rožňave (Betliarska 8), ktorý je zároveň aj sídlom GOS.

 Informácie: Mgr. Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska

 

Čítať 1368 krát Naposledy zmenené štvrtok, 18 apríl 2019 12:31