Vytlačiť túto stránku
piatok, 28 jún 2019 11:38

Zomrel spisovateľ pre deti aj dospelých Peter Glocko, rodák z Muráňa Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo vysielaní Slovenského rozhlasu odznela vo štvrtok 27. júna 2019 stručná, ale smutná správa. Vo veku 73 rokov zomrel známy slovenský spisovateľ a scenárista Peter Glocko. Peter Glocko sa narodil 2. júna 1946 v obci Muráň. Bol teda Gemerčanom a po celý život sa hrdo k svojmu rodisku i regiónu hlásil a rád sa do neho vracal. Vo svojej práci sa zameral na modernú autorskú rozprávku a historické a psychologické romány pre mládež. Pripomeňme si aj preto niektoré podstatné úseky jeho plodného života.

Peter Glocko študoval v Partizánskom a v Bratislave, kde absolvoval Strednú priemyselnú školu chemickú. Po maturite sa zamestnal v bratislavskom Slovnafte a neskôr pracoval v Partizánskom ako gumárenský laborant. Debutoval v roku 1962 dielom Príslovia a porekadlá slovenské, ktoré bolo uverejnené v denníku Smena. Následne svoje práce od roku 1964 publikoval v časopisoch Mladá tvorba, Romboid, Slovenské pohľady, ale aj v časopisoch pre mládež, napríklad Kamarát. V roku 1966 sa stal redaktorom vo vydavateľstve Mladé letá. Od roku 1969 do roku 1975 bol redaktorom vo vydavateľstve Osveta v Martine. Neskôr pracoval ako redaktor vo vydavateľstve Smena, ale aj v Slovenskom spisovateľovi v Bratislave.

Glocko sa vo svojej práci zameral na modernú autorskú rozprávku a historické a psychologické romány pre mládež. Pri písaní vychádzal z ľudových povestí a historické fakty viazal s príbehom. Niektoré dobrodružné romány obohatil prvkami sci-fi. Napísal viac ako dvadsať kníh pre deti a mládež. Autorsky pripravil prózy Šťastný pán Cyprián, Hĺbka ostrosti, Srdcový kráľ a Kliatba čierneho anjela alebo Diablov testament, pre deti zasa Prešporské čary pána Christiana, Rozprávky z čarovnej záhrady, Tomáš a lúpežní rytieri alebo Tajomstvo kameňa mudrcov, Kráľ psov, Kráľ hadov – strážca pokladov.

Do literatúry faktu a vedy prispel publikáciou Rozprávkar a rozprávnica – Päť obrazov zo života Pavla E. Dobšinského.  Z českého jazyka preložil dielo Jaroslava Foglara Záhada hlavolamu. Glocko tiež pripravil scenáre pre rozprávky, ako sú napríklad Veľký Mogul, Plavčík a Vratko, Popolvár najväčší na svete, Vodník Rybka a figliar Šupka, Ružová Anička, Chudobných rodičov syn, O Jankovi zlatom kľučiarovi, a je autorom filmu o slovenskom zberateľovi rozprávok Pavlovi Dobšinskom Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas.

Za svoju literárnu činnosť získal viacero ocenení, napríklad Cenu vydavateľstva Mladé letá za román Ruža pre Jula Verna. Zároveň získal Európsku cenu za literatúru pre deti Pier Paolo Vergeno (Padova 1989), a to za knihu Ja sa prázdnin nebojím. V roku 1990 ho zapísali na Honour list Medzinárodnej rady pre knihy pre mládež (IBBY). Stal sa aj držiteľom ceny Slovenskej sekcie IBBY za celoživotnú tvorbu pre deti a mládež Trojruža. V roku 1996 dostal Poctu Pavla Dobšinského.

Posledná rozlúčka s Petrom Glockom sa bude konať v pondelok 1. júla 2019 na Vrakunskom cintoríne v Bratislave.

Česť jeho pamiatke!

 

(Zdroj: TASR)

Čítať 1678 krát Naposledy zmenené piatok, 28 jún 2019 12:46