Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 01 august 2019 14:25

Hviezdne štvrtky - Letné kino na hvezdárni v Rožňave v desiatom ročníku Doporučený

Napísal(a) Anežka Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zároveň s letom sa pomaly preklopí do druhej polovice premietanie letného kina na Rožňavskej hvezdárni. Nie je to však len jeden z obľúbených programov, ktorý pripravilo Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, ale ide o jubilejný ročník. Toto, už tradičné a podľa stúpajúcej diváckej návštevnosti úspešné podujatie, oslavuje tohto roku 10. výročie.
Prvý - nultý ročník, letného kina sa uskutočnil už v roku 2009 na nádvorí Gemerského osvetového strediska. Keďže bol záujem divákov o premietanie evidentný, GOS v spolupráci s členmi filmového klubu Gemerfilm upravilo areál hvezdárne a od leta 2010 sa hviezdy filmového plátna prezentujú pod hviezdnou oblohou

v ideálnom spojení s možnosťou pozorovania s odborným astronomickým výkladom. Kino prešlo za toto obdobie samozrejme určitým vývojom, jednak v oblasti technického zázemia, ale tiež čo sa týka dramaturgie.

„Zo začiatku sme premietali na doslova plátno - vlastnoručne ušité na šírku 3 metre, ale 800 divákov, ktorí sa prišli pozrieť na program v roku 2010, nás povzbudilo k inováciám," približuje históriu autorka projektu Anežka Kleinová, manažérka GOS, a pokračuje: „V roku 2011 sme vypracovali projekt kočovného kinematografu, vďaka ktorému sme získali špeciálne skladacie rámové plátno vhodné aj na zadnú projekciu so šírkou 4 metre, takže sme absolvovali 15 premietaní na hvezdárni a 5 v okolitých obciach. V začiatkoch sme prezentovali aj krátke filmy členov amatérskeho filmového klubu Gemerfilm, ktorý pôsobí pri GOS už vyše 40 rokov, a premietanie realizovali dobrovoľníci - členovia klubu. Ponuka filmov na takéto verejné projekcie bola v tom čase dosť obmedzená, na výber boli len staršie filmy, takže sme ponúkali tématické večery - český, rodinný, hudobný, tanečný, orientálny, obohatené o sprievodné programy."

„Našou ambíciou bolo aspoň čiastočne suplovať neexistujúce kino v našom meste a poskytnúť prázdninujúcej mládeži, ale aj dovolenkujúcim Rožňavčanom, či návštevníkom nášho regiónu možnosť trávenia letných večerov v príjemnom prostredí pod lesom s atraktívnym filmovým programom, ktorý je obohatený o astronomické pozorovania," hodnotí riaditeľka GOS Helena Novotná, a dodáva: „A že sa nám naše zámery podarilo naplniť dokazuje každoročný divácky záujem, veď v tejto sezóne nás navštívilo už vyše 500 divákov a program letného kina pokračuje. Srdečne pozývame!"

„Skladbou programu sa snažíme osloviť celé spektrum návštevníkov. Ako prvý v augustovej ponuke, pre najmenších prázdninujúcich divákov spolu s rodičmi, je pripravený rodinný film a postupne vystriedame hudobný, romantický film, trochu mystérie a fantasy v slovenskom filme a na záver aj romantickú drámu," informuje o dramaturgii Anežka Kleinová (GOS).

Program august 2019

rv program 2019 aug A31. august
Ako si vycvičiť draka 3
Animovaný/rodinný USA 2019 104 min. MP
Epický záver inteligentnej a veľmi ľudskej trilógie z vikingského raja. Nádherná animácia, pôsobivé aranžmá, dychberúce akčné scény, hravá hudba a výrazné záverečné posolstvo o význame priateľstva, lásky a slobody.
Dôležité nielen pre malých, ale aj pre dospelých divákov.

8. august
Zrodila sa hviezda
Hudobný/romantický USA 2018 135 min. MP12
Bradley Cooper a Lady Gaga ako charizmatické herecké a spevácke duo v romantickej dráme so skvelými skladbami zasiahnu emóciami divácke duše. Kto by nepoznal pilotnú skladbu Shallow, soundtrackového albumu A Star Is Born, ktorá získala Oscara 2019 za najlepšiu pôvodnú filmovú pieseň. Ale aj ostatné skladby, a tiež herecké a spevácke výkony hlavných protagonistov stoja za celosvetovým úspechom filmu.

15. august
Trhlina
Mysteriózny thriller Slovensko 2019 111 min. MP12
Režisér Peter Bebjak (Čistič, Čiara) spracoval znepokojivý námet knižného bestselleru Juraja Kariku - tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad vyrozprávaný reálnym človekom. Zároveň odhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč. Je to len legenda, zámerná mystifikácia alebo desivá skutočnosť? Práve táto otázka ostáva nezodpovedaná a je na divákovi ako sa s tým vysporiada.

22. august
Taguj
Komédia USA 2018 94 min. MP15
Feel good komédia s bizarným námetom najmä preto, že je inšpirovaná skutočnými udalosťami. Keď sa dospelí muži stále hrajú na naháňačku, prináša to scény plné situačného humoru ale aj nostalgiu za detstvom a výpoveď o sile priateľstva. Niektoré scény pripomínajú slušné akčné filmy, ale celok je hlavne vtipný a hravý.

29. august
Zranené srdcia
Romantická dráma Veľká Británia/USA/Nemecko 2019 109 min. MP12
Povojnové Nemecko v roku 1946, netuctové prostredie a vydarená dobová výprava filmu vykresľujúca chaos a beznádej. Keira Knightley ako privilegovaná manželka britského dôstojníka - Jason Clarke a Alexander Skarsgård v úlohe nemeckého spolubývajúceho - najprv nepriateľa, neskôr milenca. Príbeh je adaptáciou knižnej predlohy plný vášne, bolesti, výčitiek svedomia a nových začiatkov.

Premietanie začína po zotmení cca 20:30 na rožňavskej hvezdárni (Lesná 1, Rožňava).
Vstupné je 2 € (prijímame aj kultúrne poukazy)

Organizátori si vyhradzujú právo na zmenu programu.
Aktuálne a podrobné informácie na www.gos.sk, alebo na fb.me/kino.apollo.roznava

Info: Anežka Kleinová, , 0905 919 431

 

Čítať 1316 krát Naposledy zmenené štvrtok, 01 august 2019 15:39