Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 19 september 2019 12:37

Profesia days Košice už 26. septembra Doporučený

Napísal(a) Nikola Richterová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Záujem firiem o stretnutie s ľuďmi v Košiciach rastie. Stúpajúcu potrebu komunikovať možno sledovať aj zo strany návštevníkov. Deje sa tak aj napriek tomu, že v regióne klesla nezamestnanosť. Potvrdzujú to získané údaje z dvoch ročníkov Profesia days Košice. Ten ďalší čaká toto mesto už 26. septembra 2019 v Spoločenskom pavilóne.
Rovných 100. Taký bol počet zamestnávateľov, ktorí sa zúčastnili minulého ročníka Profesia days v Košiciach. Oproti roku 2017 stúpol tento počet o 43 percent.

Firmy motivujú uchádzačov, aby zostali
Tieto čísla potvrdzujú, že zamestnávatelia v Košickom kraji majú záujem motivovať ľudí, aby zostali pracovať vo svojom rodnom regióne.

Potvrdzujú to aj štatistiky portálu Platy.sk, podľa ktorých má Košický kraj po Bratislavskom najvyšší počet pracovníkov, ktorí majú od svojej firmy k dispozícii zamestnanecké benefity.

Záujem firiem a ľudí o Profesia days Košice

  Počet vystavovateľov Počet návštevníkov
2017 70 4971
2018 100 5098

 

Zaujímavosťou je, že počet uchádzačov sa neznížil aj napriek tomu, že nezamestnanosť v Košickom kraji výrazne klesla. Kým v septembri 2017 bola v tomto regióne podľa ústredia práce miera nezamestnanosti 10,48 percenta, o rok neskôr už predstavovala 7,65 percent.

Košičanov zaujímajú trendy aj keď prácu majú
To, že Košičanov tak zaujímajú informácie a trendy z trhu práce aj vtedy, keď aktuálne prácu nehľadajú, potvrdzujú aj získané štatistiky z Profesia days. V roku 2017 bola najpočetnejšia skupina návštevníkov bez práce. Tvorili 31 percent. V roku 2018 to boli, naopak, zamestnaní. Išlo o 34 percent z celkového počtu ľudí, ktorí sa zúčastnili.

2017 2018

 

 Nezamestnaní 31 %  Zamestnaní 34 % 
 Zamestnaní  30 %  Študenti 28,50 % 
 Študenti  26 %  Nezamestnaní  28 % 

 

Získané štatistiky potvrdzujú v prvom rade to, že festival Profesia days nie je iba o hľadaní novej práce. Na svoje si prídu aj študenti, zamestnaní, či iné skupiny, ktorých zaujímajú inšpiratívne prednášky, náučné workshopy, vzdelávanie a mnoho ďalšieho.

Účasť firiem z prevažne východného Slovenska tak nie je iba o tom, aby získali nových uchádzačov. Ukazuje sa, že vystavovanie na takomto podujatí je často aj o tom, aby získali zaujímavé informácie od ľudí. Na čo sa pýtajú, ako vnímajú firmu a podobne. Účasť preto priamo podporuje aj dobré meno spoločnosti.

V Košiciach stúpa záujem o marketing
Keď sa pozrieme na ľudí, ktorí prichádzali do Košíc kvôli pracovných príležitostiach, môžeme vidieť, že najväčší záujem prejavovali o administratívu.

TOP 5 odvetví, ktoré účastníkov

zaujímali najviac

2017 2018 zmena
Administratíva Administratíva  -   
Informačné technológie Informačné technológie  -
Ekonomika, financie, bankovníctvo Marketing   5
Obchod Obchod  -
Marketing Služby   5

 

Za posledné obdobie však môžeme konštatovať, že na východnom Slovensku stúpol záujem o marketing. Kým v roku 2017 bolo toto odvetvie na piatom mieste, vlani sa už posunulo do TOP 3.

Nikola Richterová

 

Čítať 1178 krát Naposledy zmenené štvrtok, 19 september 2019 14:19