Vytlačiť túto stránku
streda, 16 október 2019 19:52

Zaujímavý workshop pre dospelých zameraný na spracovanie ovčej vlny Doporučený

Napísal(a) Eva Čabrová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V jesennom období Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo zaujímavý workshop pre dospelých zameraný na spracovanie ovčej vlny. Ovčia vlna je tradičný materiál v našom regióne, ktorému patrí stále miesto pri výrobe odevných doplnkov a súčastí odevu. V poslednej dobe pociťujeme potrebu návratu k tradičným technikám, objavujeme zabudnuté remeslá, pričom plstenie je jednou z tých techník, ktorú naši predkovia používali v každodennom živote. Dnes sa k nej opäť vraciame v novej podobe, s vlnou rôznej kvality a hrúbky, s novou farebnosťou i postupmi. Plstiť sa dá suchým aj mokrým spôsobom, pod odborným vedením lektorky sa účastníci oboznámia so základmi týchto techník.

2019 10 22 plstenie workshop. RV„Suché plstenie je spracovanie vlny pomocou špeciálnej plstiacej ihly.Vlnu pomocou nej tvarujeme do rôznych tvarov. Touto technikou je možné vytvoriť menšie veci ako náušnice, náhrdelníky, brošničky. Mokré plstenie je plstenie pomocou studenej a teplej mydlovej vody a tlaku. To využívame pri vytváraní odevných doplnkov – tašiek, kabeliek, klobúkov, šálikov, či bižutérie," informuje Eva Čabrová, lektorka Domu tradičnej kultúry Gemera.

Každý účastník sa na workshope naučí vyrobiť drobné plstené šperky – náušnice, brošne, náhrdelníky a aj neskôr môže túto získanú zručnosť využiť.

Nakoľko počet účastníkov je limitovaný, záväzné prihlášky očakávame do 21. októbra 2019.

Účastnícky poplatok je 10,- €.

Info: Gemerské osvetové stredisko, Betliarska 8, Rožňava. 

Eva Čabrová, 0917 419 259‬, www.gos.sk, fb.me/gos.roznava

 

 

Čítať 1270 krát Naposledy zmenené piatok, 18 október 2019 14:48