piatok, 31 január 2020 16:42

Rožňavská hvezdáreň oslavuje vstup do druhej polstoročnice Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V novom roku rožňavská hvezdáreň vstupuje do druhej polstoročnice svojej existencie. Príležitostí na oslavu má hneď niekoľko. Pripomenúť si začiatky vzniku hvezdárne a načrtnúť vízie do budúcnosti má podujatie, ktoré pripravilo Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Vítaná je široká verejnosť a nadšenci amatérskej astronómie.
„S veľkou radosťou a úctou privítame medzi nami celosvetovo uznávaného vedca a astrofyzika Norberta Wernera. Tento rodák z Rožňavy v súčasnosti vedie výskumný tím astrofyziky vysokých energií na Univerzite Eötvösa Lóránta v Budapešti, je docentom na Masarykovej Univerzite v Brne

a hosťujúcim profesorom na Hirošimskej Univerzite v Japonsku. Prostredníctvom médií a informácií Norbertových rodičov, ktorí žijú v Rožňave, sledujeme jeho profesionálnu dráhu a sme nesmierne hrdí na to, že jeho životná cesta za vzdialenými galaxiami začínala práve v našej rožňavskej hvezdárni,“ uvádza riaditeľka GOS Helena Novotná.

2020 02 07 werner plagatPrednáška Norberta Wernera, ktorá je určená pre odbornú aj širokú laickú verejnosť, s názvom Čierne diery v kozmickej pavučine, sa uskutoční v sobotu 8. februára 2020 so začiatkom o 16:00 hodine v Dome tradičnej kultúry Gemera.

„Okrem významného astrofyzika predstavíme aj nové mobilné planetárium, ktoré bude slávnostne uvedené do prevádzky. Návštevníci si budú môcť pozrieť nočnú oblohu tak, ako ju možno doteraz nevideli. Planetárium financoval Košický samosprávny kraj vo výške takmer 70-tisíc eur. Aj takýmto spôsobom sa snažíme zvyšovať návštevnosť v našich kultúrnych zariadeniach a vzbudzovať záujem verejnosti o kultúrne a prírodné bohatstvo, aké v našom kraji máme,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Mobilné planetárium s priemerom 5 metrov, okrem základnej funkcie simulátora hviezdnej oblohy, umožňuje znázorniť napríklad klasickú nočnú i dennú oblohu z pozície pozorovateľa na Zemi, poskytuje 22 možností zobrazenia Mliečnej dráhy, možnosť zobrazenia 28 hviezdnych mytológií, simuláciu denného pohybu hviezd a projekciu animovaných programov „fulldome show“ vo formáte 2D s astronomickou alebo prírodovednou tematikou. Využívať ho budú môcť aj žiaci priamo v školách.

A. Kleinová

 

Čítať 1061 krát Naposledy zmenené streda, 05 február 2020 00:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!