Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 23 február 2020 19:48

Zvládli základnú prípravu členov hasičských jednotiek Doporučený

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Územná organizácia Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR (ÚzO DPO SR) v Revúcej v spolupráci s Technickou univerzitou vo Zvolene – Drevárskou fakultou, Katedrou protipožiarnej ochrany a Drevárskym kongresom, členom Zväzu slovenských vedeckotechnických spoločností zorganizovali v dňoch 15. – 16. 2. a 22. – 23. 2. 2020 základnú prípravu členov hasičských jednotiek (dobrovoľný hasičský zbor mesta, obce) v Hasičskej zbrojnici v Jelšave. Tejto základnej prípravy sa zúčastnilo 32 dobrovoľných hasičov z Dobrovoľných hasičských zborov obcí (DHZO) z Držkoviec, Gemerských Teplíc, Jelšavy, Látok, Lubeníka, Muránskej Dlhej Lúky, Muráňa, Rákoša, Sirka a Šivetíc.

Prvý víkend sa vzdelávania chtiví dobrovoľníci oboznámili s:

právnymi predpismi na úseku ochrany pred požiarmi,
organizáciou výkonu služby v hasičských jednotkách,
základnými procesmi horenia, hasiacimi látkami a zásadami ich použitia,
zásadami poskytovania predlekárskej prvej pomoci.

V rámci technického výcviku s hasičskou technikou a vecnými prostriedkami sa naučili vytvoriť nasávacie a útočné vedenie, správne napájanie priamo na čerpadlo.

Po výcviku sme sa prešli k soche sv. Floriána a tým sa skončil prvý víkend základnej prípravy.

Príprava pokračovala v sobotu 22. 2. 2020. V rámci teoretických znalostí sa prítomní oboznámili:

s metodikou zdolávania požiarov a vykonávania záchranných prác,
s bezpečnosťou a ochranou zdravia pri práci na pracovisku a pri zásahovej činnosti.

Potom pokračoval výcvik, na ktorom sa oboznamovali dobrovoľníci s druhmi prúdnic a ako a kde ich používať.

Nedeľa 23. 2. 2020 patrila overeniu vedomostí po absolvovaní základnej prípravy. Teoretická skúška pozostávala z testu, ktorý musel každý absolvovať. Po teste dobrovoľní hasiči prezentovali Analýzu územia svojej obce z hľadiska možných mimoriadnych udalostí. Zadanie praktickej skúšky bolo, aby 4-členné družstvo vytvorilo nasávacie a útočné vedenie.

Na záver dňa sa všetci tešili z vyhodnotenia, lebo všetci prítomní absolvovali základnú prípravu. Na obce bude zaslané písomné vyrozumenie o tom, že skúšaní respondenti vyhoveli a môžu byť menovaní za člena DHZO.

Po vyhodnotení sa lektori a dobrovoľní hasiči z Látok presunuli do kaštieľa Couburgovcov, na ktorom sa robia záchranárske práce. Prezreli si sprístupnené priestory kaštieľa, oboznámili sa s prácami, ktoré boli už vykonané a čo sa plánuje do budúcnosti.

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 1527 krát Naposledy zmenené nedeľa, 23 február 2020 20:32