×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/miss/krh
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/miss/krh
Vytlačiť túto stránku
utorok, 26 marec 2013 12:51

Do krajského kola postupuje aj film Štefana Bána z Tornale "Keď strom spomína" a film "Norik muránsky" od Petra Pobočka z Revúcej Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Jelchová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 22. marca 2013 sa v GAB Klube v Rimavskej Sobote uskutočnila prehliadka amatérskej a nezávislej filmovej a video tvorby CINEAMA 2013. Jej súčasťou bola aj súťaž amatérskych filmov z nášho regiónu. 
Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote do krajského kola odporučilo v skupine autorov nad 25 rokov film Štefana Bána z Tornale "Keď strom spomína" a film "Norik muránsky" od Petra Pobočka z Revúcej.

Štefan Bán je pravidelným účastníkom súťaže Cineama v Rimavskej Sobote od jej nultého ročníka a venuje sa predovšetkým dokumentárnemu filmu. Peter Poboček sa v 90. rokoch pravidelne zúčastňoval regionálnej súťaže Cineama, ktorú organizovalo, a stále organizuje Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. (V Rimavskej Sobote sa v tom čase Cineama ešte neorganizovala.) Po desaťročnej prestávke sa vrátil k tvorbe ako filmár – amatér, hoci jeho súťažný film sa v mnohých ohľadoch vyrovná filmu profesionálnemu. Do krajského kola postúpilo tiež 6 filmov v skupine autorov do 16 rokov. Krátke animované filmy "Kosačka" a "Najväčšie nehody sveta" vytvorili deti zo Základnej školy V. Mináča v Klenovci na tvorivých dielňach, ktoré organizovalo Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote a Miestne kultúrne stredisko v Klenovci. Prvá takáto dielňa sa uskutočnila minulý rok v rámci Dňa filmu a divadla v Klenovci.
Do krajského kola postúpil aj kreslený film "Osud nepochopeného diela" od Michala Šereša, žiaka Základnej školy P. E. Dobšinského z Rimavskej Soboty, ktorý kreslil aj animoval priamo v počítači. Z 200 nakreslených obrázkov vytvoril krátky príbeh.
Ďalšie tri postupujúce filmy vytvorili deti z Reedukačného centra v Čerenčanoch na letnom workshope, ktorý organizovalo Občianske združenie MPhilms z Bratislavy v spolupráci s Reedukačným centrom. Jedná sa o filmy "List z väzenia""Robo a Aďa – Romantická komédia" a videoklip "Negga a Hakel – Perspektíva". Združenie MPhilms organizuje workshopy v Čerenčanoch pravidelne od roku 2009. Lektormi tento rok boli: Tono Gúth, Paula Račeková, Arnold Kojnok, Šimon Matrka, Marek Leščák a Matyás Prikler.
Čo sa týka nesúťažných filmov – našli si svojich divákov aj fanúšikov, a samotní filmári o nich po skončení premietania ešte dlho a zanietene diskutovali.
Celkovo treba poznamenať, že hranice medzi profesionálnymi a amatérskymi filmami sa dostupnosťou profesionálnej techniky stierajú. A záleží potom už len na prístupe autora, jeho skúsenostiach, ambíciách a predovšetkým na jeho invencii, kam bude jeho dielo zaradené.
Jaroslava Jelchová, GMOS 
  

 {jcomments on}

 

Čítať 2385 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:13