×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/sutaz/kojsov
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/sutaz/kojsov
Vytlačiť túto stránku
utorok, 06 september 2011 14:15

Kojšovská Heligónka sa nezaobišla ani tohto roku bez Gemerčanov Doporučený

Napísal(a) Mgr. Ružena Dorčáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Už po trinástykrát v malebnej dedinke pod Kojšovskou hoľou zneli heligónky. Už trinástykrát sa konala nesúťažná prehliadka sólistov-heligonkárov, a ako každý rok, aj tento pod gestorstvom pána Mgr. Daniela Zemančíka, riaditeľa Krajanského múzea v Martine.
Organizátori - Obecný úrad, MO MS v Kojšove a DMS v Spišskej Novej Vsi očakávali svojich známych z predchádzajúcich rokov, ale najmä nováčikov, ktorí sa vraj dopočuli o vynikajúcej akcii a teda prišli medzi nás „na skusy". Prihlásilo sa 35 heligonkárov a všetci vystúpili v trojhodinovom programe. Je mi ťažko hodnotiť, kto bol najlepší. Všetci dali do svojej hry všetku lásku k tomuto nástroju, ale

najmä ľudovej piesni, od Záhoria, cez Gemer po Vranov, Humenné i Bardejov. Samozrejme nezabúdame na domácich i všetkých z Hnileckej doliny. Medzi heligonkármi boli dvaja zástupcovia Gemera, Ján Šafár z Gemerskej Polomy a Martinka Zagibová z Pače.
Rada pripomeniem niekoľko perličiek: v úvode sme blahoželali ujovi Bendíkovi z Hrušova k jeho životnému jubileu, privítali sme najmladšiu účastníčku Martinku Zagibovú z Pače a okrem rodinky Benckovej z Prakoviec, ktorí každoročne rozihrajú žilky všetkým prítomným, prišli medzi nás vranovskí heligonkári, ktorých heligónky zneli naozaj naďaleko a ktorí o sebe tvrdili, že nikto ich neprekoná vo veku, lebo ako skupina majú spolu viac ako 300 rokov...
Medzi nami bola aj manželka a deti Štefana Šefčíka, na počesť ktorého sa toto podujatie koná. Teší ma aj účasť matičiarov z ďaleka i z blízka, ktorí nás prišli podporiť.
Pán predseda Matice slovenskej Ing. Marián Tkáč bol prekvapený nielen krásou dedinky v údolí, chrámom, ale aj našou akciou a veríme, že Kojšovská heligónka mu zostane navždy v pamäti.
V závere by som sa rada poďakovala všetkým organizátorom, zvlášť ale pánu starostovi Ing. Bašniarovi a všetkým poslancom OcÚ, ktorí pomáhali, predsedníčke MO MS Rozálii Juríkovej a všetkým sympatizantom Matice slovenskej, ale i tým, ktorí boli v pozadí, ale vykonali obrovskú prácu.
Tešíme sa už na nasledujúci ročník a na všetkých, ktorí medzi nás prídu.
Mgr. Ružena Dorčáková,
riaditeľka Domu Matice slovenskej
v Spišskej Novej Vsi

{gallery}kultura/folklor/sutaz/kojsov{/gallery}

Čítať 2734 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23