×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/bystre/fara
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/clehota/do/12
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/tenis/17
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/bystre/fara
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/clehota/do/12
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/tenis/17
utorok, 07 september 2010 19:41

Na opravu strechy farskej budovy, kde žil a tvoril i Pavol Dobšinský, prispeli aj rodáci roztrúsení po celom Slovensku Doporučený

Napísal(a) Marta Lajčáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Zrekonštruovaná strecha na fare v Rožňavskom Bystrom aj vďaka pomoci rodákovChcela by som sa podeliť s radostnou správou s ostatnými rodákmi, ktorí prispeli svojimi finančnými darmi na opravu strechy farskej budovy v Rožňavskom Bystrom, po tom, čo sme ich ešte v roku 2008 v mene evanjelického cirkevného zboru vyzvali písomne, že sa robí zbierka na túto akciu. Ďakujeme touto cestou všetkým štedrým darcom, nielen v obci, ale aj našim rodákom, roztrúseným po celom Slovensku, ktorí si ctia pamiatku a spomienky na svoju obec, kde je farská budova neopomenuteľným miestom ich mladosti.
Samozrejme, že to nebolo ľahké v dnešných podmienkach pozháňať ešte značnú časť peňazí na realizáciu nášho zámeru.

Vďaka podpore aj z vyšších cirkevných inštitúcií sme to zvládli, lebo sme dostali peniaze aj vo forme podpory a 1/3 z celkového rozpočtu budeme splácať vo forme pôžičky. Strecha sa začala rekonštruovať od 9. do 20. augusta 2010.
Okolo tejto práce sme mali aj my, domáci cirkevníci čo robiť. Nešlo však o odbornú robotu, ktorú robili veľmi šikovní a zruční majstri, ale aby sa im lepšie robilo, piekli sme im hlavne my, ženy, koláče i zákusky a iné dobroty. Pracovníci bývali na tunajšej fare, mali zabezpečený obed a aby mali na olovrant a večeru niečo domáckeho, tak sme to takto riešili. Každý deň mala „službu“ iná presbyterka alebo členka zboru pri umývaní riadu a inej práci. Vďaka všetkým!
Tešíme sa a ďakujem Pánu Bohu za pomoc pri tejto dlho pripravovanej akcii.
Nemalú aktivitu a trpezlivosť prejavil náš pán kaplán Mgr. Ján Gallo, ktorý s robotníkmi, kým sa všetko neukončilo, zdieľal aj svoj byt, takže býval v trochu „bojovejších“ podmienkach. Aj jemu patrí naša veľká vďaka.
Teraz prikladám aj fotografie z pôvodného stavu budovy a pohľady na novú strechu. Verím, že sa bude páčiť všetkým. Chceli by sme, ale to sú plány na budúci rok, dať novú farbu na fasádu budovy, aby vyzerala ešte lepšie a odvodniť budovu, nakoľko základy múrov sú už podmáčané a vlhké.
Prajeme si len, aby naša fara slúžila čo najväčšiemu počtu veriacich, hlavne deťom a mladým ľuďom.
Teraz od septembra chceme začať s nedeľnou besiedkou pre deti od 5 – 9 rokov. Budú tu chodievať aj žiaci na vyučovanie konfirmačnej náuky prvý a druhý ročník, majú sa tiež začať aj biblické hodiny pre dospelých.
Preto si chceme aj naďalej zveľaďovať farskú budovu, aby slúžila pre ďalšie generácie. Veď na tejto fare pôsobil, býval a tvoril náš významný spisovateľ a kňaz P. E. Dobšinský, na ktorého sme patrične hrdí.

Text a foto: Marta Lajčáková,
Rožňavské Bystré

FOTOGALÉRIA Z REKONŠTRUKCIE STRECHY NA FARE V ROŽŇAVSKOM BYSTROM
{gallery}obsah/bystre/fara{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3463 krát Naposledy zmenené streda, 13 júl 2016 21:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!