Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 23 február 2012 11:49

Nová poštová známka so Samom Chalupkom poteší nielen filatelistov z Gemera Doporučený

Napísal(a) Veronika Kopečná
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

O tom, že Slovenská pošta, a. s., vydáva 27. 2. 2012 poštovú známku z emisného radu Osobnosti: Samo Chalupka s nominálnou hodnotou 0,50 € sme už na stránke písali. Dnes si ešte niektoré údaje o známke doplníme. Nebudeme opakovať, že Samo Chalupka patrí aj medzi významné osobnosti histórie Gemera.
Pripomeňme si, že autorom výtvarného návrhu poštovej známky je významný slovenský grafik, žiak Albína Brunovského, akad. mal. Karol Felix. Námetom známky je portrét Sama Chalupku prevzatý z dobovej litografie z 2. polovice 19. storočia, ktorú vyrobila tlačiareň Wurm & Schlögl vo Viedni. Pozadie známky autor doplnil o farebné, modro-žlté

šrafovanie vo forme zvlnenej guilloche, čo je lineárna, geometrická líniová kresba, ktorá slúžila na bankovkách ako ochranný prvok. Vzhľadom na to, že aj poštová známka je cenina, ale poštová, ide preto o aktualizáciu dizajnových prvkov cenín 19. storočia. Inovatívna je aj použitá technológia tlače známky, ktorá je kombináciou ofsetu a priamej tlače čiernych liniek simulujúcich jednofarebnú oceľorytinu, čo je najmladšia hĺbkotlačová technika, ktorá vznikla v 19. storočí práve pre potreby ceninovej tlače. Známku vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s.
Súčasne s poštovou známkou bude vydaná obálka prvého dňa, tzv. FDC (z angl. First Day Cover), ktorej motívom je veľkomoravský meč z Blatnice (dnes v zbierkach Magyar nemzeti múzea v Budapešti) zapichnutý do zeme na pozadí pohoria z rodného Chalupkovho kraja v okolí Brezna. Ide o alegóriu neúspešného zápasu našich predkov o vydobytie si rovnoprávneho postavenia v habsburskej monarchii, ktoré refketovala aj aj Chalupkova tvorba či už vo vlasteneckej básni  Mor ho! (1864) alebo v zbierke Spevy (1868) radenej do žánra historickej epiky. Námetom FDC pečiatky je vrch z okolia básnikovej rodnej obce s faksimile jeho dobového podpisu.
Veronika Kopečná
Slovenská pošta

Čítať 3064 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32