Vytlačiť túto stránku
utorok, 09 jún 2015 22:09

Okresná vlastivedná súťaž PRAMENE vzbudzuje záujem žiakov o regionálnu históriu už vyše tridsať rokov

Napísal(a) Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs pramene 1aOkresnú vlastivednú súťaž „PRAMENE“ organizuje Gemersko-malohontské múzeum už od roku 1983. Jej cieľom je doplniť vedomosti žiakov o regionálny rozmer, nakoľko regionálna výchova v obsahu vyučovacieho procesu absentuje. Je určená žiakom 7. ročníkov ZŠ (prihlasujú sa 5-členné družstvá) a druhotným cieľom je vzbudenie záujmu o regionálnu históriu. Súťaž každoročne prebieha v jednom kole. V roku 2015 sa do súťaže prihlásilo spolu 14 družstiev so siedmich základných škôl v okresoch Rimavská Sobota, Poltár a Revúca.
Od svojho začiatku je súťaž orientovaná hlavne na stálu expozíciu GMM, nakoľko práve tam je množstvo informácií (ukrytých či už v textových častiach alebo samotných vystavených predmetoch) o regióne kde súťažiaci žijú, kde sa narodili a chodia do školy. Príprava na súťaž je aj motiváciou k návšteve múzea a k systému samostatnej prípravy, ktorej predchádza rozsiahly lektorský výklad, zameraný na obsah súťaže. Niektoré informácie je však potrebné si doštudovať/dohľadať. 

Z tohto základu sa vychádzalo pri zostavovaní osnovy celej súťaže, ktorá má päť častí. Súťažiace družstvá prezentujú svoje vedomosti z piatich odborov, ktoré odrážajú skladbu zbierkových

fondov múzea. V dvoch odboroch sa odpovedá ústne (žiaci si ťahajú otázky, každé družstvo jednu) a v troch odboroch písomne (súťažiace družstvá píšu test). Odpovede jednotlivých družstiev hodnotí odborná porota (odborní pracovníci, kurátori fondov GMM, predsedkyňou poroty je riaditeľka múzea PhDr. Oľga Bodorová). V odbornej porote je prítomný aj hosť z MsÚ Rimavská Sobota (z odboru školstva a kultúry). 

Víťazné družstvá získavajú okrem diplomov i zaujímavé vecné ceny. Tou najhlavnejšou je však to čo sa nad rámec povinností v škole naučia o regióne v ktorom žijú.
Elena Lindisová

 

Čítať 1814 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34