×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/vzdelavanie
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/vzdelavanie
Vytlačiť túto stránku
sobota, 10 október 2015 11:42

Prvý hrnčiarsky kurz v Dome tradičnej kultúry Gemera je zameraný na tvorbu úžitkovej a dekoratívnej keramiky

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv hrnciarsky kurz 1aGemerské osvetové stredisko od apríla tohto roku, keď sa nasťahovalo do svojho vynoveného sídla, do Domu tradičnej kultúry Gemera, produkuje jedno zaujímavé podujatie za druhým. 
„Obnovou našej budovy, ako my tomu hovoríme „nášho domu“, sa mení aj kultúrna ponuka Gemerského osvetového strediska. Síce postupne a pomalými krokmi, pretože interiérové vybavenie domu nebolo súčasťou veľkej rekonštrukcie, ale o to intenzívnejšie tvoríme pre našich návštevníkov nové, kvalitné programy,“ hovorí riaditeľka GOS Helena Novotná. 
V Dome tradičnej kultúry Gemera sme v prvej etape sprístupnili verejnosti multifunkčnú spoločenskú sálu, átrium, tkáčsku dielňu a od 1. októbra aj digitálne kino Apollo, ktoré premieta pravidelne dvakrát do týždňa.

Hrnčiarsku dielňu sme síce plánovali plne spustiť iba koncom tohto roka, avšak rozhodli sme sa zorganizovať v nej prvý hrnčiarsky kurz o niečo skôr, pretože chceme, aby účastníci kurzu stihli vyrobiť svoje diela ešte do Vianoc. Takže kľudne sa môže stať, že naša hrnčiarska dielnička počas trvania kurzu bude meniť svoju tvár – samozrejme k lepšiemu, a určite pribudne aj ďalší hrnčiarsky kruh,“ vysvetľuje riaditeľka Novotná. 

Hrnčiarsky kurz je určený pre dospelých záujemcov a je plánovaný v trvaní 30 hodín počas 10 výukových blokov. Je rozvrhnutý v termíne od 21. októbra do 23. decembra v pravidelných týždenných intervaloch, každú stredu od 16:30 do 19:30 hod. Cena kurzu, ktorá zahŕňa prácu lektorky, materiál, občerstvenie, pracovné pomôcky a samozrejme aj finálne produkty, čiže výrobky ktoré si účastník vyrobí a odnesie domov, je 105.-  € na osobu, platí sa vopred za celý kurz.

dom tradicnej kultury logoÚčastníkom kurzu ponúkame naozaj zaujímavý program, ktorý je zameraný na tvorbu úžitkovej a dekoratívnej keramiky. Pod odborným vedením lektorky Amálie Holíkovej si budú môcť účastníci vlastnoručne vyrobiť napríklad hrnčeky, zvončeky, dózy, cukorničky či šperky, ale aj svietniky, keramické hračky, alebo misku či vázu vytočenú na hrnčiarskom kruhu. Vyrobené predmety sa povrchovo upravia rôznymi technikami a samozrejme vypália v elektrickej vypaľovacej peci, takže budú plne funkčné a zdravotne nezávadné,“ s radosťou vymenuje plánované aktivity kurzu H. Novotná a hneď aj dodá, „pretvoriť vlastnými rukami nevábnu gundžu studenej hliny v niečo, čo okrem estetickej hodnoty bude mať aj funkčné vlastnosti, je niečo úžasné, vrelo odporúčam vyskúšať si toto pradávne remeslo.“

Lektorkou kurzu je keramička, majiteľka Hájskeho hrnčiarstva pani Amália Holíková. Výrobe keramiky sa venuje od roku 1997. Hrnčiarstvo študovala v Českej republike, neskôr s kamarátkou v Smrečanoch na Liptove založila Starú školu – školu remesiel, v spolupráci so SNM zriadila a prevádzkuje pod Spišským hradom Hradné hrnčiarstvo, od roku 2012 lektorsky pôsobí v Regionálnom centre remesiel ÚĽUV v Košiciach, vedie kurzy a tvorivé dielne aj v spolupráci s kultúrnymi organizáciami a školami.

Kurz keramiky je určený pre malú skupinu dospelých záujemcov, maximálne pre osem účastníkov. Prihlášku na kurz záujemca obdrží na Gemerskom osvetovom stredisku (Rožňava, Betliarska 8), účasť na kurze je záväzná po zaplatení účastníckeho poplatku.
Uzávierka prihlášok: 19.10.2015.
Kontakt a ďalšie informácie:
Bc. Munková Valéria

 

Čítať 2318 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 12:05