×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/osobnosti/farkas
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/osobnosti/farkas
piatok, 26 október 2012 12:52

Zomrel náš Gemerčan, dlhoročný rozhlasový redaktor a publicista Július Farkaš Doporučený

Napísal(a) Henrieta Klincová+MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Július Farkaš, dlhoročný rozhlasový redaktor a publicista.

Pred pár dňami sme sa dozvedeli smutnú správu, že dlhoročný rozhlasový redaktor a publicista, gemerský rodák Július Farkaš zomrel 23. októbra 2012 v Bratislave vo veku nedožitých 89 rokov.
Pospomínajme s úctou na jeho životnú dráhu.  Narodil sa 22. novembra 1923 v Ratkovskom Bystrom. Základné vzdelanie získal v Ratkovej, študoval na gymnáziu v Rimavskej Sobote, maturoval v Tisovci. Po ukončení štúdií práva na Univerzite Komenského v Bratislave nastúpil v

roku 1952 do Československého rozhlasu v Bratislave, kde strávil 32 rokov svojho aktívneho života, z toho 17 rokov na rôznych vedúcich postoch. Pracoval ako redaktor a dramaturg rozhlasových hier pre mládež v  Hlavnej redakcii pre deti a mládež, od roku 1972 pôsobil ako šéfredaktor regionálneho a národnostného vysielania. Adaptoval do dramatickej podoby asi 30 slovenských ľudových rozprávok, ktoré sa vysielali v pravidelnom nedeľnom termíne hier pre deti a mládež. Pripravil okolo 20 dramatizácií románov a noviel zo slovenskej, českej a ruskej literatúry pre mládež. Od roku 1978 bol pravidelným autorom "Živých slov". Bol pri zrode Detského speváckeho zboru Československého rozhlasu, kde dlhé roky bol jeho ideovým vedúcim, napísal preň "Detský rok v pesničkách, riekankách a v rozprávaní“, ktorý vyšiel na dvoch gramoplatniach v Opuse. Vytvoril viacero publicistických pásiem a dramatizácií, s reportážou o nevidiacich deťoch vyhral Rozhlasovú žatvu. Je aj autorom názvu REGINA pre regionálne vysielanie v Slovenskom rozhlase. Za svoju úspešnú činnosť získal viacero ocenení, naposledy ocenenie Krištáľová pyramída.

Do svojich prác čerpal podnety aj z rodného kraja, najmä v dramatizáciách Dobšinského rozprávok. Významným návratom do rodného kraja je jeho rozhlasová hra s prvkami v ratkovskom nárečí „Bolože to v tej Ratkovej dávno“, ktorá bola viackrát vysielaná v Slovenskom rozhlase.  Keď sa 7. augusta 2010 v Ratkovej na treťom stretnutí pod názvom  U nás doma v Ratkovej stretli rodáci, krajania a sympatizanti tejto gemerskej obce, herec Boris Farkaš, umelecký šéf divadla Astorka Korzo 90, ratkovský rodák a synovec Júliusa Farkaša zabavil všetkých prítomných úryvkami z tejto rozhlasovej hry v ratkovskom nárečí. Na tomto stretnutí sa zúčastnil aj Július Farkaš, ktorý si vo svojom vystúpení zaspomínal na svoje ratkovské detské roky a na ochotnícke divadlo v Ratkovej.

Posledná rozlúčka s dlhoročným rozhlasovým pracovníkom a Gemerčanom Júliusom Farkašom bude v pondelok 29. októbra 2012 o 10.00 hod. v Bratislave. 
Česť jeho pamiatke!

 

{gallery}kultura/osobnosti/farkas{/gallery}
{jcomments on}



Čítať 32029 krát Naposledy zmenené piatok, 24 február 2023 22:21

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!