Vytlačiť túto stránku
utorok, 29 marec 2016 17:23

Okresné kolo umeleckého prednesu poézie, prózy a vlastnej tvorby – 49. ročník Vansovej Lomnička našlo ohlas medzi rožňavskými ženami

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – správa z podujatia) – Okresná  organizácia Únie žien Slovenska Rožňava v spolupráci s Gemerskou knižnicou Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, zorganizovali v priestoroch knižnice okresné kolo umeleckého prednesu poézie, prózy a vlastnej tvorby – 49. ročník Vansovej Lomnička. 
Terézia Vansová, rod. Medvecká pochádzala zo šľachtického rodu Medveckých.

Jej rodina mala veľký vplyv aj na jej literárnu činnosť. Počas štúdií si vytvorila blízky vzťah k nemčine, ktorá sa jej stala zdrojom prvých literárnych inšpirácií. Ako mladá mama a pani farárka, žijúca v nemeckom prostredí Lomničky, písala po nemecky o výchove detí. Vzdelávala sa aj samoštúdiom. Svoje diela sa snažila podávať tak, aby priťahovali čitateľov, no najmä čitateľky.
Súťaž Vansovej Lomnička sa každoročne koná na počesť významnej spisovateľky, redaktorky, prekladateľky, zástankyne práv žien Terézie Vansovej. V Rožňave sa okresné kolo uskutočnilo v priestoroch knižnice v stredu 9. 3. 2016. Na úvod zazneli skladby prostredníctvom dvoch harmoník a následne účastníkov a prítomných privítala riaditeľka Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave Mgr. Iveta Kyselová. „Potešilo nás, keď nás oslovili z Únie žien Slovenska z okresnej organizácie, nakoľko poéziu počuť v našich priestoroch zriedkavejšie“. V príhovore ďalej uviedla „Stretli sme sa tu preto, aby sme slovom vyjadrili úctu ženám, ľudským hodnotám, ktoré sú v súčasnosti veľmi aktuálne. Slovo, ktoré sa skladá z jednoduchých písmeniek môže pohladiť, potešiť, ale aj ublížiť.“ A určite pohladili a pookriali dušu prítomným nasledujúce slová pána Štefana Geržu krásnou básňou o žene.
V porote, ktorej bol Štefan Gerža predsedom, boli členkami pani Eva Majeríková a Tatiana Baranová. Súťažilo sa v troch kategóriách – poézia, próza a vlastná tvorba. Hodnotil sa text, umelecká a obsahová úroveň, ako aj úroveň umeleckého prednesu a čistota jazykového prejavu.
V poézii v podaní Zuzany Lojkovej zazneli Tekuté doláre, v podaní Renáty Palme Starenka a Zuzany Korfantovej Ako vychovať človeka. Vlastnú tvorbu poéziu predniesla pani Ružena Kostelníková s názvom V podvečer života. Prózu si vybrala Timea Bagačková Zollerová s názvom Cudzoložstvo a Vlasta Bujnovská prózu vlastnú tvorbu Ojojoj.
Festival si každoročne udržiava vysokú odbornú i spoločenskú úroveň a je vždy dôstojnou spomienkou na významnú postavu našej kultúrnej histórie. Krajské kolo súťaže žien v prednese poézie, prózy a vlastnej tvorby Vansovej Lomnička sa uskutoční 2.4.2016 o 10:00 hod. v priestoroch Sobášnej siene na Ul. ak. Hronca v Rožňave.
Tatiana Bachňáková
Foto: Oľga Benediktyová a GKPD Rožňava

 

 

Čítať 3525 krát Naposledy zmenené utorok, 29 marec 2016 17:51