Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 22 september 2016 12:22

Slovenská pošta a Poštové múzeum organizujú v Banskej Bystrici vedeckú konferenciu „História a súčasnosť zbierok a zberateľstva“

Napísal(a) TS SP
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slovenská pošta, a.s., a Poštové múzeum aj tento rok pripravili vedeckú konferenciu so zameraním na poznanie vlastnej zbierkotvornej činnosti.
V priestoroch Slovenskej pošty na Partizánskej ceste v Banskej Bystrici odznie 27. septembra 2015 celkovo 20 vedeckých príspevkov, pričom pozvanie prijali odborníci z celého Slovenska,

ale aj z Čiech. Zastúpené budú nielen múzeá, ale aj iné kultúrne inštitúcie, ako knižnice alebo divadelný ústav. Nebudú chýbať ani odborníci z vysokých škôl a špecialisti na teóriu súkromného sektora. Vstup na konferenciu je voľný nielen pre aktívnych účastníkov, ale aj pre všetkých záujemcov, ktorí chcú bližšie spoznať činnosť našich a zahraničných múzeí a individuálnych zberateľov.
Vedecká konferencia je rozdelená do štyroch základných blokov, z ktorých prvé dva budú uvedené spoločne v doobedňajších hodinách a druhé dva samostatne popoludní. „Zbierkotvorná činnosť je neoddeliteľnou súčasťou našej kultúry už niekoľko storočí. Veď prakticky niet človeka, ktorý by nepoznal vo svojom okolí zberateľa, ale pozrime sa aj do vlastných spomienok. Kto z nás aspoň v detstve na chvíľu niečo nezbieral? Múzeá sú vrcholom zbierkotvorných inštitúcií. Poznáme ich históriu, ale menej známe sú už samotné dôvody a postupy, akými boli v minulosti vytvárané a formované,“ povedal vedúci Poštového múzea Ing. Miroslav Spišiak. Vedúci múzea tiež dodal, že analogicky nepoznáme ani takéto postupy pri individuálnych zberateľoch. Len na základe tohto poznania môžeme odhadnúť súčasné trendy a pozerať sa do budúcnosti. Poštové múzeum svojou vedeckou konferenciou chce pootvoriť dvere aj do tejto problematiky a zároveň vytvoriť tradíciu organizovania takýchto vedeckých fór.
Poštové múzeum vydá z konferencie v spolupráci s prednášajúcimi kolektívnu monografiu s rovnomenným názvom, ktorú si záujemci budú môcť zakúpiť prostredníctvom webových stránok POFIS-u. Monografia nadviaže na úspešnú monografiu z minuloročnej konferencie s názvom „Komunikácia v dejinách ľudskej spoločnosti“, ktorú si záujemcovia môžu zakúpiť na tých istých webových stránkach.

Na konferencii dostane priestor aj RNDR. Ján Aláč z GMM. Vystúpi na tému Zbierky a zberatelia v regióne Gemer Malohont.
Gemer-Malohont je regiónom bohatým na prírodné i kultúrne dedičstvo. Je tiež regiónombohatým na zberateľov a ich zbierky, pričom zberateľstvo má v regióne dlhú tradíciu. Už pri príležitosti XII. zasadnutia Spoločnosti uhorských lekárov a prírodovedcov v dňoch 12. až 19. augusta 1867 v Rimavskej Sobote usporiadali na radnici mesta výstavu. Súčasne pri tejto príležitosti na hrade Krásna Hôrka sprístupnil 19. augusta 1867 zbierky Andrássyovcov pre účastníkov zasadnutia Július Andrássy. V júli 1882 sprístupnil Dionýz Andrássy na hrade Krásna Hôrka rodové múzeum. Paralelne so zberateľstvom šľachtických rodov sa formovali kabinety názorných a vyučovacích pomôcok. Jeden taký bol súčasťou Prvého slovenského gymnázia v Revúcej až do jeho zatvorenia a druhý vznikol pri Spojenom protestantskom gymnáziu v Rimavskej Sobote. Počiatky prvého súvisia s Ľudovítom Reussom (daroval 500 ks minerálov a zriadil fyzikálny kabinet) a na ich udržiavaní a opatrovaní mal zásluhu Dr. Ivan Branislav Zoch. Boli tu zbierky prírodopisné, fyzikálne, chemické, mineralogické a numizmatické. Pri zrode zbierok druhého boli János Fábry a Viliam Groó, ktorí stáli aj pri zrode Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote v roku 1882. Súkromné a školské zbierky boli predstupňom k inštitucionalizovaným formám zberateľstva v podobe múzeí (múzeum v Rimavskej Sobote od roku 1882 a múzeum v Rožňave od roku 1902). Popritom vznikali a formovali sa zbierky súkromných osôb. K najzaujímavejším v súčasnosti patrí zbierka historickej potápačskej techniky, ktorú už približne štyri desaťročia formuje Peter Ferdinandy z Revúcej. Zaujímavá je tiež zbierka vzduchových zbraní Štefana Pétera z Rimavskej Soboty, rozsahom mimoriadna je zbierka gitár Márie Páko z Rimavskej Soboty.
V regióne sa nachádza tiež zbierka poľnohospodárskej techniky v Širkovciach, zbierka pivných suvenírov, zbierka vešiakov, ale i tradičnejších pohľadníc, známok, atď. Ťažiskom príspevku je načrtnutie problematiky súčasných zberateľov a ich zbierok, s dôrazom na tie, ktoré sú v istom zmysle ojedinelé a výnimočné. Pri komplexnejšom pohľade na štruktúru zbierok v regióne Gemer-Malohont je možné vyvodzovať aj určité závery o priestore ako takom, nielen preto, že viaceré zbierky sú reakciou na reálie viac či menej vzdialenej minulosti regiónu, o ktorej v neposlednom rade podávajú svedectvo.

Program konferencie:

07:00 Registrácia
08:00 Otvorenie konferencie
08:05 Príhovor vedúceho Poštového múzea Ing. Miroslava Spišiaka
08:15 Úvodná prednáška: PhDr. RNDr. Richard R. Senček, PhD. Teória zbierok

08:30 BLOK I. a II. Zberateľské osobnosti histórie a osudy zbierok

10:30 Prestávka

10:40 BLOK I. a II. Zberateľské osobnosti histórie a osudy zbierok

12:20 Diskusia

13:00 Obedňajšia prestávka

13:59 BLOK III. Teória zbierok a zbierkotvornej činnosti

15:20 Diskusia

15:49 BLOK IV. Význam a budúcnosť zbierok a zbierkotvorných inštitúcií

17:10 Diskusia

17:40 Záver oficiálnej časti konferencie
17:45 Voľná rozprava a občerstvenie

19:00 Záver konferencie

(Zdroj: TS Slovenskej pošty k vedeckej konferencii)

 

Čítať 1654 krát Naposledy zmenené piatok, 16 december 2016 16:29