piatok, 21 október 2016 15:42

Pri príležitosti 220. výročia narodenia Ľudovíta Greinera odhalili v Revúcej pamätnú tabuľu tomuto významnemu lesnému odborníkovi

Napísal(a) eje
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Pri príležitosti 220. výročia narodenia Ľudovíta Greinera pripravil štátny podnik LESY Slovenskej republiky prostredníctvom svojho Odštepného závodu Revúca a Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene podujatie venované spomienke na jedného z najvýznamnejších lesných hospodárov, ktorí pôsobili na území Slovenska.

Informuje o tom portál zvolen.sk. Potrebné je uviesť, že pred sídelnou budovou Odštepného závodu štátnych lesov v Revúcej pribudla tabuľa pripomínajúca tunajšie pôsobenie Ľudovíta Greinera. Keďže Greinerova profesionálna činnosť je veľmi úzko spojená s naším regiónom, pripomeňme si v skratke niektoré udalosti súvisiace s týmto významným človekom.

Ľudovít Greiner pracoval na koháryovsko-coburgovských majetkoch v Uhorsku, kde presadzoval moderné princípy obhospodarovania lesov. Zreorganizoval ich správu, sústredil sa na dôkladné zameranie, zmapovanie a popísanie porastov, rozvinul vypracovanie dlhodobých lesných hospodárskych plánov. Obnovoval a zveľaďoval lesy poškodené ťažbou pre bane, huty a železiarne. V r. 1853 sa mu podarilo dosiahnuť oddelenie správy lesov od poľnohospodárstva.

Ľudovít Greiner sa narodil 10. mája 1796 v Lichtentanne pri Saalfelde v Nemecku. S manželkou Máriou Glosovou (Glosz) z Jelšavy mal deväť detí. Synov podporoval v štúdiách, prví dvaja – Ľudovít Greiner ml. a Hugo Greiner – pokračovali v jeho stopách a uplatnili sa v lesníctve. Jeho nástupcom sa však stal najmä zať, manžel dcéry Matildy Ľudovít Beauregard, ktorý ho vystriedal vo funkcii lesného riaditeľa koháryovsko-coburgovského veľkostatku. Zomrel 28. októbra 1882. Je pochovaný na jelšavskom cintoríne.

MG od

POZNÁMKA:

Slovenský rozhlas 24.9.2016 vo svojom programe Rádiovíkend pozvánky a reportáže odvysielal reláciu Významné lesnícke miesto: Pamätníky Ľudovíta Greinera. Redaktorka Sylvia Hoffmannová v budove odštepného závodu štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky, v ktorej je zriadená Pamätná izba, sa s pracovníčkou závodu Evou Vavrekovou v nej zastavili pred vitrínou, v ktorej sú za sklom predmety, ktoré Greinera charakterizujú. Nahrávku si môžete teraz spustiť.

Nahrávka s Evou Vavrekovou

 

Čítať 1966 krát Naposledy zmenené streda, 26 október 2016 11:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!