Vytlačiť túto stránku
utorok, 29 november 2016 22:49

Výnimočný december v kine Apollo

Napísal(a) A. Kleinová,
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Digitálne kino Apollo zriadené v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) zavŕšilo rok svojej existencie. Za obdobie od otvorenia si stihlo získať pravidelných a verných divákov, ktorým ponúklo vo svojom programe takmer stovku filmov všetkých žánrov. Do ďalšieho roka vstupuje s ambíciou získať nových priaznivcov prostredníctvom večerných premietaní pre verejnosť.

V upravenej programovej štruktúre sa budú pravidelné premietania konať vždy vo štvrtok od 19.00 a jedna nedeľa v mesiaci bude venovaná rodinným filmom so začiatkom o 16.00.

Decembrový program tvoria výnimočné filmy. Prvý z nich, Revenant: Zmŕtvychvstanie intenzívny megafilm s tromi Oscarmi, tromi Zlatými Glóbusmi a mnohými ďalšími oceneniami bude premietnutý 1. decembra 2016. Nadväzuje na indiánsku mytológiu a pripomína silu prírody veľkolepejšiu ako smrť. Aj pri dobrodružnej zápletke je to filozoficky hĺbavý a myšlienkovo čistý film. Prežívanie má síce mizernú cenu, no režisér Alejandro Gonzáles Iñárritu akcentuje vieru a upozorňuje na to, že kvôli láske sa stále oplatí nadýchnuť. Hviezdny Leonardo DiCaprio vo svojej životnej úlohe exceluje.

Druhá adventná nedeľa (4. 12.) je venovaná rodine. Pretože nielen pre deti je určená francúzska animovaná adaptácia klasického príbehu Malý Princ Antoina De Saint-Exupéry o priateľstve, láske a skutočnom šťastí. Prezentuje hodnoty, ktoré by sme si mali pripomínať nielen v predvianočnom čase.

V spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov uvádzame nový, práve premiérovaný životopisný film Richard Müller: Nespoznaný (8. 12.) o legendárnom slovenskom spevákovi. Už 25 rokov na scéne znamená nielen lesk reflektorov, bulvár či okázalú tvár vystúpení, ale najmä tvrdú prácu, ktorá sa skrýva za úspechmi Richarda Müllera. Nekonečné cestovania, úsmevy pri rozhovoroch s cudzími ľuďmi, izolácia, stres, únava – aj to je cena za to, že môže robiť prácu, ktorú ma rád – hudbu.

Autor dokumentu Miro Remo sa o ňom vyjadril: „To bola frajerina čo urobil, takú guráž nemá žiadna iná slovenská celebrita. Každý sa bojí o svoj piesoček, ale on je otvorený človek, napriek chorobe, ktorá ho od ľudí izoluje. Aj napriek svojmu neutešenému stavu povolil nakrúcanie. Poskytol nám rodinný archív s úžasnými zábermi, pričom vôbec nevedel, čo na nich je. Bolo toho dvadsať hodín materiálu, z ktorého by bulvár žil päť rokov."

Posledný v decembrovej ponuke je Grandhotel Budapešť (15. 12.) rovnako niekoľkými Oscarmi, Zlatým Glóbusom a ďalšími cenami ovenčená nostalgicko - poetická alegória o Európe ako chátrajúcom hoteli. Vizuálne výpravný, nekonvenčný, bláznivý, gýčovitý a pritom harmonický príbeh plný absurdných scén s delikátnym humorom a bizarnými postavami v hviezdnom hollywoodskom obsadení.
Podrobnejšie informácie o programe na www.gos.sk a fb/kino.apollo.roznava.
Projekt kina Apollo finančne podporil Audiovizuálny fond a Košický samosprávny kraj.
A. Kleinová,
Gemerské osvetové stredisko

 

Čítať 1814 krát Naposledy zmenené utorok, 29 november 2016 23:11