Vytlačiť túto stránku
piatok, 31 marec 2017 20:47

Sošku Goskara na krajskej súťažnej prehliadke CINEAMA 2017 v Rožňave má záujem získať 31 amatérskych snímok

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko (GOS) spolu s filmovým klubom Gemerfilm organizuje už 21. ročník krajského kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby Cineama 2017. Uskutoční sa v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) v sobotu 8. apríla 2017 od 10.00. História súťaže vyhlásenej Národným osvetovým centrom však trvá 25 rokov. Súťaž pozostáva z časti prezentačnej a vzdelávacej. Prezentačnú časť tvoria projekcie súťažných aj nesúťažných filmov

pre verejnosť a vzdelávaciu časť tvorí rozborový seminár pre tvorcov a konzultácie s odborníkmi. „Úlohou súťaže je rozvíjať záujmy, umeleckú kreativitu, nadanie a technické schopnosti v oblasti amatérskej filmovej tvorby a vytvárať priestor na umelecké stvárnenie skutočnosti, na vyjadrenie názorov, postojov, skúseností autorov filmových diel, reflektuje súčasné témy nekomerčným pohľadom nezávislých tvorcov," uvádza Helena Novotná, riaditeľka GOS.

dom tradicnej kultury logoKrajskej súťaže sa môže zúčastniť každý filmový amatér, obyvateľ Košického kraja s filmom, ktorý vytvoril v amatérskych podmienkach. Tentokrát sa do súťaže výberom z regionálnych úrovní dostalo 31 snímok, ktoré však majú o dosť viac autorov, pretože niektoré z nich sú spoločným dielom tvorivých skupín. V posledných rokoch majú najväčšie zastúpenie animované filmy autorov vo veku od 6 do 19 rokov. „Zastúpené sú aj kategórie hraný film, dokument, videoklip autorov vo vyššej vekovej kategórii od 21 do 64 rokov, ktoré prinášajú úsmevné aj vážne témy zo života a autorský pohľad na svet," spresňuje Anežka Kleinová, manažérka kultúry GOS, a dodáva: „ich spracovanie v ničom nezaostáva za profesionálnou tvorbou, aj preto bude program určite zaujímavý aj pre divákov."
Príďte sa pozrieť kto tentokrát získa sošku Goskara - Gemerský variant prestížneho a známeho Oscara. Vstup je voľný. 

A. Kleinová

 

 

Čítať 1729 krát Naposledy zmenené pondelok, 03 apríl 2017 18:00