pondelok, 22 máj 2017 20:30

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pre deti opäť organizuje v Dome tradičnej kultúry Gemera letné remeselnícke tábory

Napísal(a) Valéria Munková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Milí rodičia, máte doma živé striebro, ktoré stále chce spoznávať niečo nové? Tak mu doprajte aktívne vyžitie v tvorivých dielňach Domu tradičnej kultúry Gemera! Gemerské osvetové stredisko v Rožňave opäť organizuje v Dome tradičnej kultúry Gemera letné remeselnícke tábory. Vítané sú deti vo veku od 7 do 15 rokov, ktoré by radi vyskúšali rôzne tradičné techniky textilnej či keramickej výroby. Denné tábory budú prebiehať počas letných prázdnin v priebehu júla a augusta v dvoch termínoch od 10.7. do 14.7. a od 31.7. do 4.8.2017.

Čo Vám ponúkneme počas tábora?
Deti sa v hrnčiarskej dielni naučia pracovať s hlinou, zvládnu základné techniky modelovania a vyskúšajú aj točenie na elektrickom hrnčiarskom kruhu. Vlastnoručne vyrobené predmety pod vedením odbornej lektorky Renáty Kseničovej sa naučia vyzdobiť rôznymi technikami a taktiež vyskúšajú fortieľ glazovania. Zaručeným zážitkom bude aj vypaľovanie vlastných výrobkov v elektrickej peci, či už hrnčekov, rôznych zvieratiek, obrazov, postavičiek alebo iných úžitkových a dekoratívnych predmetov.

rv letne remeselnicke taboryV tkáčskej dielni
si okrem tkania deti osvoja rôzne tradičné techniky textilnej výroby, ale aj základy gemerskej výšivky, či výrobu voskových kvietkov a iných súčastí na zhotovenie vencov. „Vencami si v minulosti pri rôznych príležitostiach dievčatá zdobili hlavy. Vence či party pozostávali z malých voskových, látkových alebo papierových kvietkov“ dodala Mária Hlaváčová, manažérka kultúry GOS.

Zaujímavosťou

tohoročného letného remeselníckeho tábora bude aj príprava jednoduchého gemerského jedla v tradičnej kachľovej peci. „Deti v gastronomickej dielni sa oboznámia aj s históriou a kultúrou bývania na Gemeri, dozvedia sa ako sa kedysi varilo a pieklo, alebo na čo všetko v časoch pra-prarodičov slúžila tradičná kachľová pec “ uvádza Valéria Munková, manažérka kultúry GOS.

Ako si vyrobiť rytmický nástroj

tamburínu alebo jednoduchú píšťalku, to sa deti dozvedia v hudobnej dielni ktorú bude viesť etnomuzikologička Mária Hlaváčová.

Oživením celotýždňového programu
bude aj exkurzia na rožňavskú hvezdáreň, kde sa deti dozvedia zaujímavosti o slnečnej peci, dokonca si môžu nad ňou upiecť aj solárny chlebík alebo uvariť solárny čaj. Odborný pracovník Radoslav Novysedlák z úseku astronómie GOS im predstaví rôzne ďalekohľady, ich použitie a pokiaľ to poveternostné podmienky umožnia, deti môžu bezpečne odpozorovať aj aktivity Slnka cez špeciálny astronomický ďalekohľad.

Veríme, že Gemerské osvetové stredisko pre Vaše ratolesti opäť pripravilo nielen zaujímavý, ale predovšetkým vzácny edukačný program, keď počas jedného týždňa si deti osvoja základy tradičnej textilnej a keramickej výroby, vyskúšajú si prípravu jednoduchého gemerské jedla a čo-to sa naučia aj o Vesmíre. O deti sa postará odborný tím Gemerského osvetového strediska v príjemnom prostredí Domu tradičnej kultúry Gemera. Celodenné občerstvenie - ovocie, mliečne výrobky, pitný režim - teplý obed v reštaurácii, práca lektora, materiál a výlet na hvezdáreň sú zahrnuté v účastníckom poplatku. Je samozrejmosťou, že vlastnoručne vyrobené výrobky si deti odnesú domov.

Ak sa vám náš program zapáčil, prihláste svoje dieťa čím skôr, kapacita remeselníckeho tábora je obmedzená!
Teší nás, že o naše podujatia je čoraz väčší záujem. Okrem letného tábora počas prázdnin plánujeme ďalšie remeselnícke aktivity v dielňach Domu tradičnej kultúry Gemera, ktoré budú zamerané pre dospelých záujemcov a rodiny s deťmi,“ pozýva Helena Novotná, riaditeľka GOS v Rožňave.

Informácie:
Miesto: Dom tradičnej kultúry Gemera Rožňava, Betliarska č. 8
Termíny:
JÚL 2017 : od 10. júla do 14. júla 2017
AUGUST 2017: od 31. júla do 4. augusta 2017
Denne: od 7,30 do 16,00 hod.
Maximálny počet účastníkov: 10 detí na jednu dielňu vo veku od 7 do 15 rokov
Účastnícky poplatok: 100,- €/5 dní (v cene poistenie účastníkov, práca lektorov, pedagogický dozor, materiál a pracovné pomôcky, obed v reštaurácii, pitný režim, certifikát)
Informácie: , , 0917 760 947.

 

 

Čítať 1310 krát Naposledy zmenené pondelok, 22 máj 2017 21:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!