štvrtok, 29 jún 2017 16:06

Mária Bratrychová-Pavlíková - prvá pilotka lietadiel z Gemera Doporučený

Napísal(a) Gita Borošová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Mária Bratrychová - Pavlíková, prvá žena pilotka z Gemera Mária Bratrychová - Pavlíková, prvá žena pilotka z Gemera Archív rodiny

Medzi nezvyklé povolania po oslobodení v roku 1945 patrí aj povolanie pilotky lietadiel, ktoré si vtedy 18-ročná Mária Pavlíková vybrala. Keďže patrí medzi Gemerčanky, zaradili sme ju aj na našu internetovú stránku. Mária Bratrychová-Pavlíková sa narodila v Rákošskej Bani 1. apríla 1932 ako deviate dieťa v rodine baníka Pavla Pavlíka a Márie Prišebicovej (Pzsebycowska, pôvodné poľské meno, ktoré si jej rodičia poslovenčili). Absolvovala meštiansku školu v Ratkovej. Po ukončení štúdia mladučká Mária odišla pracovať do Baťových závodov v Baťovanoch,

Bratrychova pavlíkova maria Fotordnešné Partizánske. V tomto období tu existoval veľmi aktívny Aeroklub. Tam mladú Máriu očarili strieborné stroje. A keď v roku 1950 nastal nebývalý nábor mladých ľudí a prvých dievčat do vojenského leteckého učilišťa, pretože dovtedy v letectve neboli v Československu žiadne ženy, Mária sa prihlásila. Na vojnu nastúpila do služobného pomeru 1. júna 1950. Prijatiu do Leteckého učilišťa v Prostějove predchádzala zdravotná prehliadka, potom štvormesačná pozemná príprava. Do 1. turnusu bolo vybraných 15 dievčat. Výcvik nerobil rozdiely medzi mužmi a ženami. Na Letecké učilište nastúpila 25. apríla 1951, keď ukončilo výcvik prvých 6 žien – z vybraných 15 dievčat – ako učiteľky lietania, pilotky 3. triedy s hodnosťou poručík. Medzi nimi bola aj Mária Pavlíková. 

bratrychova pavlikova tablo Fotor

Horný rad zľava: 1. Anna Šverdíková-Křížová 2. Eleonóra Báčová-Kellerová 3. Mária Bratrychová-Pavlíková. Dolný rad zľava: 4. Hana Vávrová-Tumová 5. Ružena Šlechtová-Klíčková 6. Květa Valehráchová-Pavláková. 

Dívčí letka, ako túto prvú skupinu šiestich mladých pilotiek nazýva história, nastupuje do úlohy učiteliek lietania. Najprv v Stichovicích učia lietať II. turnus dievčat a potom v Olomouci 1. Letecká pavikova lietadlo Fotorškola pilotov (LŠP) vyučuje pilotov mužov. Mária lieta na lietadlách typu C-106, C-5. Nalietala 280 letových hodín. Absolvovala 1 176 letov.  V roku 1954 sa vydala za pilota Miroslava Bratrycha. 1. apríla 1954 odchádza do zálohy. Sťahuje sa do Prahy. V roku 1955 ide na materskú dovolenku. Narodila sa im dcéra Lenka. Po skončení materskej dovolenky jej ani ostatným pilotkám veliteľstvo letectva neumožnilo návrat k lietaniu. Mária pracovala v službách ČSA ako referentka pre odbavenie letov na letisku Praha-Ruzyně až do dôchodku. V roku 1962 sa im narodila druhá dcéra Ivana. Po rozvode žila s dcérami sama. Mária Bratrychová-Pavlíková zomrela v Prahe 15. 10. 1994. 

Gita Borošová, Rimavské Janovce

Čítať 2001 krát Naposledy zmenené štvrtok, 29 jún 2017 17:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!