štvrtok, 14 september 2017 16:43

Chyžňania si pripomenuli 130. výročie úmrtia Samuela Tomášika - kňaza, spisovateľa, národovca Doporučený

Napísal(a) Mgr. Emília Völgyiová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Malinká malebná obec pod Kohútom, ukrývajúca v sebe nesmierne bohatstvá - Chyžné. Nádherná príroda a kopce, ktoré sú okolo, dotvárajú nádherné prírodné scenérie. Ale bohatá aj na vzácnych a významných ľudí, akým bol aj Samuel či Samo Tomášik, na ktorého sme si v týchto dňoch spomínali pri 130. výročí jeho úmrtia. Kňaz, ktorý nesedel len na fare so zloženými rukami, ale kňaz, ktorý nebol ľahostajný k veciam a ľuďom okolo seba. Neľahká rodinná situácia, ktorá je v kronikách zapísaná ako „viac smutná ako veselá“, ťažký život na Gemeri, neboli dôvodom na rezignáciu,

11 11ale práve naopak na posilnenie jeho viery v Pána Boha. Samo Tomášik pôsobil v cirkevnom zbore Chyžné 54 rokov. Najviac ho poznačila cesta do Prahy, kde počul len samú nemčinu, čo ho veľmi pohlo. Po návrate domov zložil známu hymnickú pieseň Hej, Slováci! Pri väčšine významných osobností je to tak, že väčšej úcty sa im dostane až po smrti a musíme povedať, že je to aj v prípade Samuela Tomášika. Tomášik ako kňaz a neskôr senior bol človek hlboko veriaci, tvorivý a horliaci za svoj národ. Keď Tomášik zomrel, nikto na jeho pohrebe slovkom nespomenul významnosť jeho činov pre náš slovenský národ. Bol pochovaný len ako kňaz za účasti pár dedinčanov. Ako plynul čas, vypadol z povedomia slovenského národa a nájdeme o ňom len málo zmienok v učebniciach literatúry.

Preto, aby sme znovu pripomenuli dôležitosť jeho odkazu sme v spolupráci s obecným úradom Chyžné v zastúpení starostu obce Petra Medveca zorganizovali dňa 9.septembra 2017 spomienkovú „cyklojazdu“ po pamätných miestach Sama Tomášika. Trasa viedla z Chyžného do rodnej obce Gemerské Teplice a odtiaľ do Revúcej, do prvého evanjelického gymnázia, ktoré slávi 155 rokov od svojho založenia. 10. septembra 2017 sa konali slávnostné služby Božie v Chyžnom za účasti vzácnych hostí z blízkeho 07 10či vzdialeného okolia. Zvesťou slova Božieho poslúžil brat adm. seniora Mgr. Radovan Gdovin, liturgiou domáca sestra farárka Mgr. Emília Völgyiová a sestra farárka z Mokrej Lúky Mgr. Marta Klátiková. Po skončení služieb Božích sme sa v sprievode presunuli na cintorín k hrobu Sama Tomášika, kde nám zazneli nádherné piesne Aká si mi krásna a Hej, Slováci! v podaní učiteľského speváckeho zboru Quirin. V popoludnajších hodinách pokračoval slávnostný program vystúpením žiakov Základnej školy s materskou školou Sama Tomášika v Lubeníku, s pásmom o živote Tomášika. Nádherný umelecký zážitok poskytol učiteľský spevácky zbor Quirin z Revúcej, ktorý ukončil spomienkovú slávnosť. Tomášik sa mohol vzdať, mohol rezignovať, byť ľahostajný, ale neurobil to. Možno aj to je jeho odkaz pre nás dnes, keď si cirkev bude pripomínať 500. výročie Reformácie, aby sme si vieru v Pána Boha zachovali v každom čase, neboli ľahostajní ku veciam a hlavne ľuďom okolo nás.
Mgr. Emília Völgyiová,
námestná farárka CZ ECAV Chyžné

 

 

Čítať 2517 krát Naposledy zmenené piatok, 15 september 2017 17:40

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!