pondelok, 11 december 2017 23:49

Decembrovým medailónom predstavia osobnosť Gemera - fotografa, filmára, dokumentaristu Petra Pobočeka Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko (GOS) v poslednom tohtoročnom medailóne 15. decembra 2017 o 17-tej hodine predstaví osobnosť Gemera - fotografa, filmára, dokumentaristu Petra Pobočeka. Amatérsky filmár, ktorý pochádza a žije v Revúcej, kde s filmovou tvorbou začínal v 70-tych rokoch vo filmovom klube Revúčan a patrí k zakladajúcim členom filmového klubu Gemerfilm v Rožňave.

rv gos medailon osobnosti decemberPrvý fotoaparát mal na zvitkový film 6x6 už v roku 1972. Stále ho však lákali pohyblivé obrázky. V tom čase bolo možné filmovať len v rámci organizovaných klubov, natáčalo sa na 8 a 16 mm celuloid, točili sa dokumenty, reportáže a hrané filmy. Po príchode a dostupnosti videoformátu bežnému spotrebiteľovi v roku 1991 si kúpil vlastnú videokameru a začal filmovať svoje prvé krátke rodinné dielka. Prvý film, ktorý prihlásil na súťažnú prehliadku, bol z dovolenky v Chorvátsku a získal 3. cenu. Námety pre svoju ďalšiu tvorbu čerpal z Revúcej, jej okolia a krásneho Gemera. Pravidelne sa zúčastňoval celoslovenskej súťaže amatérskej filmovej tvorby Cineama, jeho filmy boli prezentované v Českej republike, Nemecku, Slovinsku, Rusku, Rakúsku, v Japonsku a na Malte.

„Ukážky z filmov ako Majster Juraj, Šivetická tradícia, Leto na konci sveta, Pieseň o zámku Muránskom, Čaro Muránskej planiny, Rok na planine, Majster Gigac, ktoré boli ocenené na viacerých domácich aj medzinárodných súťažných prehliadkach uvedieme v rámci programu, kde sa aj dozviete viac o ich autorovi," pozýva Anežka Kleinová, manažérka kultúry GOS. Svojimi filmami reprezentoval Slovensko na svetových festivaloch UNICA, napr. Cesta životom v roku 2003 v Luxemburgu, Norik muránsky v roku 2013 v rakúskom Fieberbrune. Ako hovorí Peter Poboček: „V dnešnej dobe má kameru ktokoľvek, ale napriek tomu skutočných filmárov je málo, takže dúfam, že nekomerčný film celkom nezanikne."

„V roku 2014 získal aj vo svojej rodnej Revúcej ocenenie za dlhoročnú a úspešnú reprezentáciu regiónu vo filmovej tvorbe, pri príležitosti životného jubilea sa ho rozhodlo oceniť aj Národné osvetové centrum a naša organizácia chce Petrovi Pobočekovi týmto programom tiež vzdať hold," uzatvára riaditeľka GOS Helena Novotná.
Realizáciu podujatia finančne podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.
Vstup je voľný, srdečne pozývame.

A. Kleinová

 

Čítať 2261 krát Naposledy zmenené piatok, 15 december 2017 12:19

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!