Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 08 február 2018 19:19

Zvony zvonia aj nad Dobšinského rozprávkovými Slavošovcami Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(4 hlasov)

Obec Slavošovce, ležiaca asi 25 km severozápadne od okresného mesta Rožňavy, si tohto roku pripomenie 700. výročie prvej písomnej zmienky. Dozvedeli sme sa to od starostu obce Ing. Štefana Baštáka, ktorý sa o tomto podujatí zmienil v rozhlasovej relácii Zvony nad krajinou, odvysielanej v nedeľu 4. februára 2018 na stanici Rádio Regina. Redaktori tejto stanice Martina Bačová a Igor Michalčík venovali takmer hodinu vysielacieho času tejto hornogemerskej obci. Bolo príjemné pre nás Gemerčanov sledovať toto vysielanie.  Slavošovce dnes majú 1850 obyvateľov a obec je známa aj ako rodisko Pavla Dobšinského. V obci sa nachádza aj najstaršia papiereň na území bývalého Rakúsko Uhorska, ktorej 200. výročie si pripomenuli vlani.

Štefan Bašták je starostom obce od roku 1994. Na otázku čím sa môže za toto obdobie pochváliť, alebo tešiť, odpovedal: "Ako stavebný inžinier som sa zameral najmä na dobudovanie infraštruktúry, ako je plynofikácia, rozšírenie vodovodu, kanalizácia, starej zástavbe obce. V ostatnom období sme rekonštruovali miestne komunikácie, na sídlisku verejné osvetlenie. Tohto roku plánujeme prístavbu materskej školy a čakáme na posúdenie zateplenia budovy Obecného úradu." Je toho ešte viac, než uvádzame, ale rozhlasová relácia vám ich aktivity hodnoverne priblíži.

Aby rozhlasoví redaktori predstavili poslucháčom čo najvernejšie históriu, prítomnosť, pamiatky i občanov tejto rozprávkovej obce ležiacej v krásnej prírode, na pomoc si pozvali okrem starostu obce aj správcu Múzea Pavla Dobšinského a miestneho historika PaedDr. Milana Sajenku.

Už sme spomenuli, že v tejto obci sa narodil známy slovenský rozprávkar, spisovateľ a kazateľ Pavol Emanuel Dobšinský, ktorého 190. výročie narodenia si pripomenieme 16. marca t.r.
Poslucháči sa z relácie dozvedeli tiež o tuneli nachádzajúcom sa v regione obce, ktorým nikdy neprešiel vlak. O aktivitách pre jeho zachovanie hovoril pán Rudolf Pažitka. Priblížil tiež jeho kultúrne i turistické využitie, ktoré robí v tejto súvislosti miestne Lesné družstvo.

U pani Alžbety Tóthovej sa autori relácie zastavili, aby sa oboznámili s prípravou slavošovských halušiek, ktoré chutia s bryndzou, so smotanou a slaninkou. Samozrejme, reč padla aj na ďalšie zemiakové jedlá, ako napríklad baba na "brótvane". V kuchyni jej pomáhala pani Želmíra Černíková.

Je toho ešte veľa, čo všetko odznelo v nedeľu 4. februára 2018 o 11-ej hodine na všetkých staniciach Rádio Regina. Stačí využiť možnosť pripojenia stránky Maj Gemer na link rádia a o všetkom sa dozviete. Internet je nám v tomto smere náklonný, tak ho využime.
Ondrej Doboš

Rozhlasová relácia Radia Regina zo Slavošoviec:

ZVONY NAD KRAJINOU

 

Čítať 7201 krát Naposledy zmenené piatok, 09 február 2018 10:47