Vytlačiť túto stránku
pondelok, 16 apríl 2018 16:12

Spomienka na najväčší požiar v Revúcej

Napísal(a) Lucia Oravec Koreňová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Apríl 1938 

Pred 80 rokmi Revúcu zachvátil najväčší požiar v 20. storočí. V tomto roku, keď si evanjelická cirkev pripomínala 150. výročie pristavenie veže kostola, v piatok o 14. hodine vypukol požiar, lebo v ľavom komíne kostola sa vznietili sadze. Iskry z ohňa, ktorý vyšľahol z komína, padali na naolejovanú šindľovú strechu a zakrátko boli spolu s vežou v plameňoch. Situáciu komplikoval silný vietor, ktorý strhával horiace šindle a roznášal ich po okolí. 

Nebol to žart.

Väčšina hasičských zborov si myslela, že ide o prvoaprílový žart, a preto neverili, že Revúca je vo veľkom ohrození.

Revúčania mali problémy pri telefonovaní, keď žiadali o pomoc ďalšie hasičské zbory. Bolo prvého apríla a väčšina z nich si myslela, že ide o žart. 

ra poziar PR 24 15Spôsobené škody

Veža sa stratila z dohľadu. Za obeť padli aj zvony. Zničili sa lustre, prehoreli okná a dvere a poškodený bol aj organ. Pri zničení veže dopadla na zem guľa spod kríža s dobovými mincami a pamätnými listinami, ktoré sa zachránili. Niektorí obyvatelia prišli o celý majetok. Požiar najviac zasiahol obydlia na dnešnej Remeselníckej ulici a Železničnej ulici, od mestského domu po novú budovu Prvého slovenského gymnázia. Pri požiari zhorelo 42 obytných domov a 104 rôznych hospodárskych stavieb stodôl a maštalí. V niektorých z nich zomrel aj dobytok. Škody v meste vyčíslili na 4 000 000.- Kč a mnohí obyvatelia sa dostali do zúfalej situácie, keď prišli o celý majetok. Na pomoc zasiahnutým sa začali organizovať zbierky a prichádzali peniaze nielen od Revúčanov, ale z celého Slovenska, dokonca aj zo zahraničia.

Text: Lucia Oravec Koreňová

(Zdroj: Dubovský, D. Pamätnica mesta Revúca. Mestské kultúrne stredisko. 2007)

Čítať 1556 krát Naposledy zmenené pondelok, 16 apríl 2018 16:28