streda, 18 apríl 2018 12:44

V Rožňave už po desiatykrát udeľovali najúspešnejším tvorcom zlaté sošky gemerského Oskara

Napísal(a) A, Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V sobotu 14. apríla 2018 zorganizovalo Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja už 22. ročník krajskej súťaže a prehliadky amatérskej filmovej tvorby Košického kraja. Zároveň sa v Rožňave už po desiatykrát udeľovali najúspešnejším tvorcom zlaté sošky gemerského Oskara. „Od roku 2008, kedy sme prvýkrát ocenenie Goskarom v súťaži zaviedli, sme ich rozdali 35. Tentokrát putovali dvaja do Košíc a jeden do Popradu," uviedla Anežka Kleinová, organizátorka súťaže.Spomedzi 36 filmov pestrej žánrovej palety - animovaných, hraných, dokumentov aj videoklipov porota vybrala 21 na postup do celoslovenského kola súťaže. V príjemnej atmosfére si mohli filmári pozrieť, čo vytvorila konkurencia,

zároveň konfrontovať svoju tvorbu s ostatnými, v rámci rozborového seminára si vypočuli od profesionálov detailné hodnotenie svojich filmov a tí najlepší si odniesli aj vecné ceny a Goskary, v prípade, že sa ocitli medzi ocenenými. „Umelecká úroveň prihlásených audiovizuálnych diel sa v mnohých momentoch približuje k profesionálnej tvorbe a je dobré, že sa ju nesnaží len kopírovať, ale hľadá si svoje vlastné cestičky," hodnotí predseda poroty Ľubomír Viluda, vedúci Katedry dokumentárnej tvorby Akadémie umení v Banskej Bystrici. A riaditeľka GOS Helena Novotná dodáva: „Veríme, že realizáciou súťaže sme opäť vytvorili priestor na rozvíjanie záujmov, umeleckej tvorivosti, nadania a technických schopností v oblasti amatérskej filmovej tvorby, a tiež na umelecké stvárnenie skutočnosti, na vyjadrenie názorov, postojov a skúseností autorov filmových diel." Celoštátne kolo súťaže sa uskutoční 8. až 10. júna 2018 v Nitre.

Zoznam ocenených a postupujúcich je v prílohe. Viac informácií z podujatia je na webe gos.sk a na FB profile Gemerského osvetového strediska.

Krajskú súťaž z verejných zdrojov podporil a hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.
Anežka Kleinová

Fotografie: Peter Poboček

Výsledky ocenených

 

Čítať 1296 krát Naposledy zmenené sobota, 21 apríl 2018 19:54

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!