Vytlačiť túto stránku
utorok, 15 máj 2018 13:46

Pripravené sú obľúbené letné remeselnícke tábory

Napísal(a) Valéria Munková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Letné prázdniny znamenajú pre deti čas plný zážitkov, nových skúseností a priateľstiev. Rodič pre dieťa chce to najkrajšie leto, prázdniny a zážitky. Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave vám aj v tomto roku ponúka obľúbené denné remeselnícke tábory v Dome tradičnej kultúry Gemera, ktoré sa uskutočnia v dvoch turnusoch od 9. do 13. júla a od 6. do 10. augusta 2018. „Ak si myslíte, že ručná práca, práca s prírodným materiálom a využívanie tradičných techník je pre vaše deti to pravé, ste na správnej adrese. Deti s odbornými lektormi a zamestnancami strediska vytvárajú v tábore jeden tím, spoločne tvoria, vyrábajú jedinečné a originálne výrobky inšpirované dedičstvom našich predkov," pozýva riaditeľka GOS Helena Novotná. Čo vám ponúkame v tomto roku?

Každý účastník počas týždňa bude tvoriť v štyroch dielňach. Práca s hlinou bude prebiehať v hrnčiarskej dielni, kde pod vedením odbornej lektorky si deti vyhotovia rôzne keramické predmety - misky, dózy, či dekoratívne predmety na stenu s originálnym výtvarným riešením. V textilnej dielni sa deti budú venovať tradičnej zápästkovej technike, tkaniu rôznofarebných tkaničiek a malí remeselníci svoje výtvarné nadanie môžu prejaviť pri maľbe na sklo a na textil. Streda v tábore už tradične patrí práci v gastrodielni, kde deti za pomoci skúsených kuchárok pripravia chutný tradičný obed. V tomto roku to bude slávnostná slepačia polievka s gágoríkmi a gemerské guľky. „Gágoríky sú cestoviny z rezancového cesta, ktoré sa nakrájajú na fliačiky a pomocou vretena a brda z krosien sa tvarujú do správneho tvaru. Ich príprava je prácna, preto sa v minulosti pripravovali a jedli len pri slávnostných príležitostiach,“ doplnila Valéria Munková z GOS.

Zvukové a hudobné nástroje sú dôležitou súčasťou ľudovej tvorby. V muzikantskej dielni si malí remeselníci pod vedením odbornej lektorky vyrobia z hovädzej kože jednoducho pletený a funkčný pastiersky bič. „Pastiersky bič je signalizačný nástroj, ktorého zvukom pastier riadi pohyb stáda, ale bol aj magickým zvukovým prostriedkom na vyháňanie zlých síl pri prvom výhone dobytka, na sviatky a pri hrách mládencov," spresnila za GOS Mária Hlaváčová.

Ak vás naša ponuka upútala a vaše dieťa je vo veku 7 – 14 rokov, tak neváhajte a prihláste ho k nám, kde prežije nádherný týždeň plný nezabudnuteľných zážitkov a nových skúseností.
Tešíme sa na Vás a na všetkých, ktorí majú chuť stráviť u nás tvorivé chvíle počas letných prázdnin.

Letný remeselnícky tábor z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Letné remeselnícke tábory
Termín: 9.7. – 13.7.2018; 6.8. – 10.8.2018, denne od 7,30 do 16,00 hod.
Miesto: Dom tradičnej kultúry Gemera, Betliarska č. 8, Rožňava
Záväzné prihlášky zaslať do: 25. júna 2018
Maximálny počet účastníkov: 10 v skupine vo veku od 7 do 14 rokov
Účastnícky poplatok: 100,- €/5 dní (v cene je práca lektorov, pedagogický dozor, materiál, pracovné pomôcky, obed v reštaurácii, pitný režim a certifikát)

Valéria Munková

 

Čítať 1441 krát Naposledy zmenené štvrtok, 17 máj 2018 10:16