Vytlačiť túto stránku
piatok, 25 máj 2018 13:23

Oslava životného jubilea pána Mgr. Rudolfa Hanuštiaka Doporučený

Napísal(a) Mária Antalová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Pri príležitosti životného jubilea mi dovoľte vrátiť sa späť v čase a pripomenúť si bohatý hudobný život nášho jubilanta, hudobného pedagóga, akordeonistu, zberateľa ľudových piesní, tanečníka a hudobníka pána Mgr. Rudolfa Hanuštiaka. Vzťah k hudbe u pána Hanuštiaka sa začal už v rannom detstve, keď ako šesťročný začal hrať na harmonike, v štrnástich rokoch na trúbke a neskôr na gitare. Po ukončení vysokej školy sa zamestnal ako učiteľ na Základnej škole v Gemerskej Polome, kde vyučoval jeho obľúbenú hudobnú výchovu. Tu sa začala práca s talentovanými deťmi. Viedol 80 členný dievčenský spevácky zbor. Jeho kultúrna pôsobnosť bola široká. Nielen v obci, ale aj v rámci okresu, či kraja. Bol vedúci kultúrneho strediska v obci, hudobníkom v Zbore pre občianske záležitosti, členom hudobnej skupiny Aplauz, spoluzakladateľom hudobnej a neskôr folklórnej skupiny Rozkvet, s ktorou vystupovali v Česku, Maďarsku a na Ukrajine a bol aj dirigentom speváckeho zboru učiteľov okresu Rožňava.

Láske k ľudovej piesni priviedol nielen svoju dcéru Ivanku ale mnoho ďalších talentovaných detí. Za najväčší úspech možno považovať účasť na medzinárodnej prehliadke víťazov celoslovenského kola súťaže Melódie priateľstva, ale aj víťazstvo v televíznej súťaži Talent 1977 v Košiciach a víťazstvo v celoslovenskej televíznej súťaži Rozlety v Bratislave. Vystupoval v televíznej relácii Lastovička a v slovenskom rozhlase. Boli to stovky prvých, druhých a tretích umiestnení. Za dlhoročnú pedagogickú prácu bol ocenený zlatou medailou svätého Gorazda a vyznamenaniami za rozvoj okresu a kraja.

V roku 1992 sa podieľal aj na založení detského folklórneho súboru pod názvom Polomšok. Bol jeho umeleckým vedúcim. Pod jeho vedením sa deti zúčastňovali medzinárodnej prehliadky sólových spevov v Nitre.

Pán Hanuštiak mal svoj podiel aj na nahrávaní polomských piesní v Slovenskom rozhlase v Banskej Bystrici.

Spolu s manželkou Zuzkou vydali zborník ľudových piesní "Povedzže mi, milá, milenká", ktorý obsahuje 111 piesní napísaných v polomskom nárečí. V rámci projektu Gemerského osvetového strediska "Čo starí pamätajú, mladí zachovajú" vyšla magnetofónová nahrávka Ej, lúčka, lúčka, kde ako akordeonista doprevádzal sólistov. Istý čas pôsobil aj vo folklórnej skupine Dolina.

Členom Miestneho odboru Matice slovenskej v Gemerskej Polome je už dlhé roky a pôsobí v nej až doteraz. Azda najväčšiu radosť mal, keď sa mupo znovuoživení MO MS v roku 1997 podarilo založiť matičný miešaný spevokol Svornosť, v ktorom bol dirigentom.

V jeho repertoári sme našli slovenské hymnické piesne v rôznych úpravách, slovenské ľudové piesne, ale aj ľubozvučné úpravy Mozartových skladieb. Zúčastňovali sa na mnohým matičných kultúrnych či folklórnych podujatiach nielen v rámci kraja, ale aj Slovenska. Na 3. celoslovenskej prehliadke matičných spevokolov v Levoči obsadili tretie miesto.

V roku 2013 dostal ocenenie Národného osvetového centra za dlhoročnú folklórnu činnosť a za mimoriadne aktívnu činnosť pre Maticu slovenskú bol ocenený Zlatou medailou.
Aj na dôchodku rozdáva svoje bohaté skúsenosti. Dôkazom je aj 1. miesto sólovej speváčky v krajskej súťaži „Zahrajže mi, zahraj“ a účasť na celoslovenskom kole v Habovke.
Za to všetko mu patrí nielen obdiv, ale aj vďaka.

Mária Antalová

Foto: Tatiana Tomková

 

 

Čítať 1704 krát Naposledy zmenené nedeľa, 27 máj 2018 23:50