Vytlačiť túto stránku
piatok, 01 jún 2018 18:57

Od historicky prvých maturít v slovenskom jazyku v Revúcej ubehlo stopäťdesiat rokov Doporučený

Napísal(a) Lucia Oravec Koreňová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Od historicky prvých maturít v slovenskom jazyku v Revúcej ubehlo stopäťdesiat rokov Foto: Archív MPSG, LA SNK

O tom, že Prvé slovenské gymnázium v Revúcej má v histórii Slovákov jedinečné a významné postavenie už špeciálne zdôrazňovať netreba. Veď dnes je v meste Revúca tejto prvej slovenskej strednej škole venované múzeum. Práve pred 150 rokmi sa v tejto škole v školskom roku 1868, ako povedal Škultéty: „naplnila najvrelejšia túžba priateľov slovenskej osvety“ a správca mohol otvoriť školský rok s radostným „Aleluja!“. Gymnázium sa stalo vyšším, osemročným a po prvýkrát sa v histórii slovenského školstva v Revúcej konali prvé skúšky dospelosti, maturity. Šesť riadnych, traja pomocní a jeden výpomocný učbár vyučovali v 8 triedach 130 študentov. Na začiatku školského roka 1868 nebolo jednoznačné, či študenti budú skladať aj skúšky dospelosti, a či vôbec budú v stave

ra psg Maturitné vysvedčenie študenta Júliusa Hlaváča z 30zložiť túto skúšku s takým prospechom, ako sa v tej dobe vyžadovalo. Podarilo sa. Maturitné skúšky mali písomnú a ústnu časť. Témy skúšok určoval sám superintendent dištriktu. Na vypracovanie písomnej práce z jazyka slovenského, latinského a matematiky mali študenti po štyri hodiny na každý predmet, na nemčinu a gréčtinu po tri hodiny. Ako pomôcky mohli použiť jedine latinský a grécky slovník a logaritmické pravítko. Dozorkonajúci učbár viedol o priebehu písomných maturitných skúšok písomný záznam. Ústne maturity sa robili pred maturitnou komisiou. Maturanti boli skúšaní po dvoch a každý dostal po jednej otázke. Skúšanie týchto dvoch žiakov trvalo asi 1 a pol hodiny, podľa toho ako boli pripravení. Odpovede hodnotil zástupca dištriktu, riaditeľ gymnázia a skúšajúci profesor. Hodnotenie sa porovnávalo s písomnou maturitnou skúškou a s klasifikáciou v poslednom ročníku. Stupnica mala päť stupňov: výtečne, chválitebne, dobre, dostatočne a nedostatočne. Ak maturujúci neprospel opravná skúška mu bola povolená po dvoch mesiacoch. Písomné skúšky sa konali v dňoch od 2. – 6. júna 1868. Ústna skúška prebiehala 22. júna 1868 v Evanjelickom kostole v Revúcej. To, či by ste maturitu zvládli vy alebo dnešní študenti aj dnes, posúďte sami.

Témy prvých skúšok dospelosti:

1. Preklad zo slovenského na latinské dľa Süpfla II. článok: Kreter.
2. Preklad z latinčiny na slovenské Cicero de officiis Liber III. caput X.
3. Z gréčtiny na slovenské Homeri Illias Carmen X. v. 144-190.
4. Práca slovenská: Umenie nemá pojiť s hrubosťou, ale s mravy dobrými a bude jedno druhému ozdobou. Amos Komenský.
5. Práca maďarská: A mohácsi vész hatása Magyarország szellemi fejlődésére.
6. Práca nemecká: Das Leben des Menschen gleicht einem Strome.
7. Matematické úlohy:
a) Voľno padajúce teleso prejde za prvú sekundu 1500 5’ a v každú nasledujúcu o 31’ viac. Koľko stôp prejde to teleso za 25 sekúnd a jak veľký je priestor v ostatnej sekunde prejdený?
b) Jak vysoká je väža, keď ju oko naše z výšky 15´ nad jej základom pod uhlom 3600 15’ 12’’ vo vzdialenosti 214’ vidí?
 ra gymnazisti priklad 1

 

Lucia Oravec Koreňová
Foto: Archív MPSG, LA SNK

Čítať 1913 krát Naposledy zmenené piatok, 01 jún 2018 19:32