streda, 19 september 2018 11:03

Otvorili výstavu Kálmán Tichy (1888 - 1968) v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Erika Hermélyi Gecelovská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo štvrtok 13. septembra 2018 Banícke múzeum v Rožňave slávnostne otvorilo jedno z najvýznamnejších podujatí Roka Kálmána Tichyho v Rožňave. Výstavu Kálmán Tichy (1888 - 1968) si záujemcovia môžu pozrieť v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave aj v rámci Dní mesta Rožňava a Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Vernisáž výstavy začala hudobným vstupom Základnej umeleckej školy v Rožňave a následne sa zúčastneným prihovorili Mgr. Pavol Lackanič - riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, Mgr. Dionýz Kemény - zástupca primátora mesta Rožňava a Ing. František Kardoš - predseda OZ Pre partnerské mestá Rožňavy. Autorky výstavy Mgr. Eva Lázárová a Mgr. Sylvia Holečková predstavili výstavu a osobnosť Kálmána Tichyho.

Zároveň poukázali na to, ako samotná výstava vznikala a prezentovali vydaný katalóg k výstave, ktorý predstavuje najvýznamnejšie diela umelca. Pridala sa k ním aj Mgr. Edita Kušnierová, odborný garant výstavy. Po klavírnom hudobnom duete prítomní už mohli obdivovať samotnú výstavu.

Slávnostného otvorenia výstavy sa zúčastnilo 135 záujemcov a my dúfame, že až do jej ukončenia, t.j. 20.11.2018, si výstava nájde ešte množstvo ďalších priaznivcov. Umenie rožňavského výtvarníka si môžu záujemcovia odniesť aj so sebou domov vo forme krásneho katalógu k výstave, ktorý bol pri tejto príležitosti vydaný. Tento projekt podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Erika Hermélyi Gecelovská

 

Čítať 1033 krát Naposledy zmenené streda, 19 september 2018 11:58

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!