utorok, 02 október 2018 16:26

Tokaj na Gemeri - výstava, folklór, ochutnávka tokajských špecialít

Napísal(a) A. K.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Hovorí sa, že východ Slovenska a jeho obyvateľov najprv treba spoznať, až potom si o nich utvoriť názor. Avšak či obyvatelia nášho Košického kraja dostatočne poznajú svoj región? Možno skôr si odskočíme k moru, ako za roh k susedom, pričom Košický kraj sa môže pýšiť viacerými krásnymi miestami, mestami alebo atrakciami, ktoré ho robia atraktívnym, a zároveň zaujímavým pre verejnosť či turistov z celého Slovenska. Jedným zo zámerov kultúrnej ponuky Gemerského osvetového strediska (GOS) na nasledujúce obdobie je predstaviť kultúrne, prírodné a historické dedičstvo aj iných regiónov kraja a poskytnúť tak Gemerčanom dôvody na ich spoznávanie.

Spoznávanie vlastného regiónu, jeho hmotné a nehmotné kultúrne dedičstvo považujem za dôležitý faktor v procese formovania a posilnenia kultúrnej identity obyvateľstva. Ako 2018 10 05 tokajprvý región predstavíme Tokaj, známu lokalitu kráľovského moku, ktorá v sebe skrýva aj veľa nepoznaného. Prostredníctvom ľudských zmyslov - zraku, sluchu, ale aj chuti vám predstavíme tento jedinečný kút Slovenska,“ pozýva riaditeľka GOS Helena Novotná a dodáva, „príďte na ochutnávku atmosféry tokajského vinobrania, ktorá vás dúfame navnadí na návštevu Tokaja v celej jeho jesennej kráse."

„V spolupráci s partnerskými organizáciami - Múzeom a Kultúrnym centrom južného Zemplína v Trebišove a Kultúrnym centrom údolia Bodvy a Rudohoria v Moldave nad Bodvou, taktiež kultúrnymi zariadeniami Košického samosprávneho kraja, sme pripravili program a výstavu fotografií z medzinárodného plenéra pod názvom Poklady južného Zemplína. Fotografi svojím umeleckým pohľadom zachytili tufové vínne pivnice, malebné vinohrady, ale aj vzácne historické pamiatky južného Zemplína. Pri otvorení tejto výstavy vystúpi folklórna skupina Tokaj z Veľkej Tŕne, ktorá prinesie na ochutnávku miestne gastronomické špeciality a samozrejme nemôže chýbať tokajské víno, ako chutná pozvánka na Tokaj," dodáva manažérka kultúry GOS Anežka Kleinová.

Výstava potrvá do 19. 10. 2018, vstup je voľný, v pracovných dňoch od 9.00 do 15.00, alebo po telefonickom dohovore na čísle 0915 884 135.
A.K.

 

Čítať 997 krát Naposledy zmenené piatok, 12 október 2018 09:53

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!