nedeľa, 21 október 2018 17:54

Rožňavské divadlo zažiarilo v Leviciach, levické divadlo smeruje do Rimavskej Soboty Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Levické námestie 20. októbra 2018 ožilo zábavným pouličným predstavením Mestského divadla Actores z Rožňavy, ktoré predstavilo svoju autorskú hudobno-divadelnú hru The family bandwagon 2 – komický a veselý príbeh členov netradičnej, takmer „bláznivej“ rodinky. Zábavné predstavenie tvorila živá hudba, spev, tanec a komické situácie, ktoré rozohrávali herci priamo bezprostredne pred obecentvom vo svojom zvláštnom obydlí –v otvorenom vagóne so zabudovanými kulisami starej kuchyne s príslušenstvom, kde život rodiny je vystavený očiam okolia. V predstavení odzneli evergreeny v neobvyklom aranžmá, rytmus a melódie piesní vytvorili show pomocou cimbalu, gitary, bicích, ale aj netradičných „hudobných nástrojov“ zo starej kuchyne (lyžice, valčeky, vedrá, dosky).

Vyjsť na ulicu a ponúknuť divákom svoj divadelný kumšt je takpovediac aj odvaha, pretože divákmi sú náhodní a vlastne nepripravení diváci, v našom prípade to boli účastníci veľkého štvordňového tradičného Levického jarmoku (18.-21.10.), ktorých však herci udržali v pozornosti a veselej nálade až do konca predstavenia.

Akoby na oplátku mestské divadlo z Levíc Teáter Komika zavíta na Gemer. V rámci podujatia XXIV. Dobšinský rozprávkový Gemer 2018 tento levický divadelný súbor uvedie 25. októbra 2018 o 9.30 hod. v divadelnej sále DK v Rimavskej Sobote hru Ja a môj brat. Hra prináša príbeh dvoch spisovateľov, štúrovcov, kňazov – bratov Jána a Sama Chalupku, ktorí túžili, milovali, pochybovali, ale neprestali veriť, že umenie mení dejiny. Dvaja ľudia, dva osudy, jeden cieľ. Divadelné predstavenie je vhodné nielen pre študentov SŠ, žiakov II. stupňa ZŠ, ale aj pre dospelých, ktorí už dobre obe mená poznajú, ale ich životné osudy sú mnohým neznáme. Táto životopisná hra je pozoruhodne spracovaná, dvaja herci (Matej Babej, a. h. a Viktória Petrášová, a. h.) predstavujú viaceré postavy, ktoré do života oboch bratov zasiahli a menili ich životný beh, či už pozitívne alebo aj negatívne. Ich spoločenský, cirkevný, ale aj osobný život je poznačený mnohými starosťami, ba až tragédiami. Obrazy zo života ukazujú na denné problémy, lásky, ktoré boli i neboli naplnené, problémy, ktorými sa museli obidvaja nezávisle i spolu popasovať a ktoré ovplyvnili ich životné údely a aj ich literárnu tvorbu. Netradične spracovaný príbeh, zaujímavá scéna, výborné herecké výkony ponúkajú nevšedný umelecký zážitok a zároveň i obohatenie o vedomosti z našej nedávnej minulosti.

Marta Mikitová

 

Čítať 3015 krát Naposledy zmenené nedeľa, 21 október 2018 18:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!