utorok, 13 november 2018 11:57

Tajomstvo medovníkového srdca Doporučený

Napísal(a) Mgr. Ľudmila Mitrová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Výstava Tajomstvo medovníkového srdca, ktorej vernisáž bude 22. novembra 2018 o 15.00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti medovnikárstva, ale aj unikátnu medovnikársku dielňu Lefterovcov, jednej z posledných košických medovnikárskych rodín, ktorá spolupracovala s ďalšou významnou medovnikárskou rodinou Novellyovcov. Výstava je zároveň venovaná genéze a vývoju medovnikárskych foriem a medovníkov, ktoré v priebehu stáročí podliehali rôznym módnym trendom. Výstava prezentuje drevené historické formy z 18. a 19. storočia, plechové formy zo zbierok Východoslovenského múzea, medovníky, ktoré boli vytvorené na drevených formách, medovníky z plechových foriem a súčasné medovníčky z dielní šikovných medovnikárok.

Výstava predstavuje tradíciu významných košických medovnikárskych rodín, unikátnu medovnikársku dielňu rodiny Leflerovcov, genézu a vývoj historických foriem na tvorbu medovníkov od 18. storočia zo zbierok Východoslovenského múzea v Košiciach. 

V Rožňave bude výstava doplnená o zbierky Baníckeho múzea v Rožňave, viažuce sa k medovnikárskemu remeslu a o ukážku medovníkov a medovníkových výrobkov. Výstava potrvá do 18. januára 2019. 

Mgr. Ľudmila Mitrová,
Východoslovenské múzeum v Košiciach

 

Čítať 2896 krát Naposledy zmenené utorok, 13 november 2018 13:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!