Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 13 december 2018 10:58

Krutohlav známy-neznámy a divadelný súbor Komedia Rev Doporučený

Napísal(a) Vladimír Oravec
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Divadelný súbor Komedia Rev v roku 2018 úspešne zrealizoval dva zásadné a prelomové projekty. Prvým bolo uvedenie prvej celovečernej hry, ktorá vznikla plne v područí súboru, ľahkej komédie v maskách Mefisto. Komedia Rev plánuje jej piatu reprízu v januári 2019.
Druhou veľkou výzvou pre súbor bolo naštudovanie adaptácie prvého slovenského sci-fi Hviezdoveda z pera revúckeho rodáka Gustáva Maurícia Reussa. Priniesť na javisko vedecko-fantastickú tému je pre akýkoľvek súbor ťažký oriešok a nebolo by možné zvládnuť náročnú výpravu bez finančnej podpory. Preto Mestské kultúrne stredisko v Revúcej, ktoré zastrešuje súbor Komedia Rev,

podalo žiadosť o dotáciu z Banskobystrického samosprávneho kraja. Dotácia bola schválená a BBSK pridelil súboru 3500€ na nákup svetelnej techniky, zaobstaranie kostýmov a nákup predmetov hvezdárskeho charakteru.

ra Krutohlav 1Súbor sa musel popasovať s niekoľkými problémami. Tým prvým bolo vytvorenie modelu Mesiaca a balóna, ktoré nebolo možné zakúpiť v požadovaných rozmeroch. Súbor si musel vypomôcť sám a balón takpovediac vyrobiť na kolene. Podobné problémy nastali aj pri šití kostýmov, kde nastali mnohopočetné zmeny v počiatočných plánoch. Vďaka BBSK sme však mohli inscenáciu postaviť na svetle a dotácia bola využitá z veľkej časti na nákup svetelnej techniky, vďaka ktorej bolo možné zrealizovať nielen tento projekt, ale aj akékoľvek ďalšie. Nedostatok času na nacvičenie, zapríčinený byrokratickými náležitosťami, samotnou technickou prípravou a tiež uvedením štyroch repríz hry Mefisto, spôsobil odklad uvedenia premiéry hry Krutohlav až na december roku 2018. Na druhej strane, pozitívne preveril kvality súboru nielen po hereckej stránke, ale aj po technickej. Aj napriek všetkým ťažkostiam je ochotníctvo krásnou záľubou a skutočnosť, že v Revúcej funguje ochotnícky súbor sa pomaly dostáva do povedomia obyvateľov. Najbližšia repríza hry Krutohlav, alebo druhá premiéra, sa uskutoční koncom januára 2019.

Vladimír Oravec

 

Čítať 4048 krát Naposledy zmenené štvrtok, 13 december 2018 11:34