streda, 19 december 2018 12:26

Oľga Bodorová – Ľudmila Pulišová: Dezider Fertő. Rómsky rezbár. Katalóg ku výstave. Doporučený

Napísal(a) Mgr. Ľudmila Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 25. októbra 2018 bola v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote slávnostne otvorená výstava prezentujúca tvorbu neprofesionálneho výtvarníka – rezbára Dezidera Fertőa (1921 – 1996), s názvom Dezider Fertő. Rómsky rezbár, s trvaním do 31. januára 2019. Múzeum k výstave pripravilo tiež rovnomenný katalóg, ktorý je zároveň súpisom zbierkových predmetov, plastík a reliéfov rezbára, nachádzajúcich sa v súčasnosti vo fondoch troch múzeí. Pre záujemcov je dostupný v pokladni Gemersko-malohontského múzea, v cene 3 €.
Úvod katalógu je venovaný výtvarnému umeniu Rómov, ktorého dokumentovanie sa viaže už ku vzniku múzea v roku 1882.

rs ferto katalog 1Zbierky mapujúce rómsky výtvarný prejav v súčasnosti pozostávajú z množstva dokumentačných fotografií z regiónu Gemer-Malohont, z malieb, kresieb, rezbárskych či kováčskych plastík a reliéfov. Následne sa čitateľ môže oboznámiť s biografiou D. Fertőa, či s udalosťami, ktoré mali v neskoršom období vplyv na jeho tvorbu, ako aj s námetmi a technikami, ktoré využíval. D. Fertő pracoval technikou vyrezávania do drevených soklíkov a reliéfov z lipového, alebo orechového dreva. Pri svojej tvorbe zobrazoval námety z tradičného a súčasného života Rómov a nerómov i cirkevné motívy.

rs ferto katalog 2Samotné dielo rezbára je v katalógu prezentované jednak prostredníctvom súpisu zbierkových predmetov nachádzajúcich sa vo fondoch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, Slovenského poľnohospodárskeho múzea v Nitre a Muzea romské kultury v Brne, no i prostredníctvom fotografií 116 drevených plastík a reliéfov zo zbierok uvedených múzeí, vystavených na výstave Dezider Fertő. Rómsky rezbár.

Veríme, že predkladaný katalóg poodhalí tvorbu rómskeho rezbára Dezidera Fertőa širokej verejnosti a v ucelenej podobe podá svedectvo o plodnej tvorbe už nežijúceho rómskeho autora.
Vydanie katalógu bolo realizované vďaka finančnej podpore Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Mgr. Ľudmila Pulišová
etnologička GMM

 

Čítať 1272 krát Naposledy zmenené štvrtok, 20 december 2018 11:38

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!