štvrtok, 20 december 2018 17:47

Kračún - aj jasné nebo a medový život Doporučený

Napísal(a) Eva Bombová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Ilustračný obrázok z internetu Ilustračný obrázok z internetu

Vianoce - krásny sviatok roka - sú oslavou návratu svetla – v kresťanských cirkvách narodenia Ježiška, s ktorou začali okolo roku 354 prví kresťania v Ríme.
Oslavy začínajú svitom prvej hviezdy na podvečernej oblohe, pokračujú v chrámoch, ale aj v intimite rodín.
Magická je sila Vianoc - nie div, že ľudia si navzájom želajú Božie požehnanie, zdravie, lásku, šťastie i prosperitu. Naši predkovia odpradávna istili šťastie aj dávnymi zvykmi. Na štedrovečernom stole býva dodnes až dvanásť jedál, ktoré majú zabezpečiť kvalitu života v jednotlivých mesiacoch. Štedrá večera sa začína prípitkom otca rodiny, ktorý urobí medom členom večere na čelá krížik a okrúhlou oplátkou s medom,

ktorá symbolizuje návrat slnka a túžbu po sladšom živote. Menu býva tradičné: zdravie istí napríklad aj cesnak, čistotu rybka, múdrosť orechy, hojnosť šošovica i mak, šupina z kapra alebo aj minca pod taniermi, potešenie rôzne koláčiky, budúcnosť našepne prekrojené jablko hviezdičkou či krížikom. Ušľachtilou obyčajou je prestrieť k štedrej večeri na stôl tanier navyše – pre prípadného hosťa. Vyvrcholením krásneho Štedrého dňa dodnes býva pre kresťanov návšteva chrámov – evanjelických v podvečer, katolíckych na polnočnej omši. V minulosti bývala - a dnes ešte miestami zachovávajú – aj peknú obyčaj: v rodinách sú vítané návštevy betlehemcov s jasličkami a žičlivým koledníckym vinšovaním: najmä Božieho požehnania, zdravia, šťastia a hojnosti do budúcich dní.

K radostiam Kračúna patrí oddávna i jasné nebo s hviezdami, ktoré vždy poteší výhľadmi na dobrý a štedrý budúci rok i peknú úrodu. Podľa dedov veľa hviezdičiek sľubuje veľa kuriatok, zemiakov i ďalších darov z polí, záhrad i chlievikov. Navyše prorokuje aj výhľad počasie na najbližšie dni, pretože: Aké počasie na Adama a Evu, také v najbližších dňoch i týždňoch. Pôvabná pranostika vraví: V akom počasí Boh sa rodí, v takom nám január chodí. Ale odkazy predkov šepnú i o perspektíve, pretože: Ak na Štedrý deň zo strechy tečie, zima sa dlho povlečie. V ohňostroji vianočných pranostík kraľujú medzi najznámejšími: Lepšie Vianoce treskúce ako tekúce. Biele Vianoce – zelená Veľká noc, resp. bombova čas radosti veselosti 1Ak na Vianoce hus na blate, na Jozefa bude na ľade. A kto chce o počasí vedieť viac, môže siahnuť po starootcovskom veštení – po štedrej večeri treba z rozrezanej cibule odlúpnuť z každej polovice po šesť „mištičiek“, uložiť pod očíslovaním od 1 do 12 do radu na podnos a do každej dať pár zrniečok soli. Ráno podľa stupňa vlhkosti v cibuli zvieme, či jednotlivé mesiace nasledujúceho roku budú suché, vlhšie alebo veľmi mokré.

Do svitania ďalšieho sviatočného dňa nás vždy spoľahlivo odprevadia aj prekrásne vianočné piesne: nech teda aj vás, milí Gemerčania teší začiatok jednej z najznámejších: „Čas radosti veselosti nastal požehnaný, keď Spasiteľ, Vykupiteľ narodil sa z Panny,“ 

Nech je jej obsah i pre vás, statočných, pracovitých, priateľských a dobrých ľudí z krásneho, hoci nateraz ťažko skúšaného Gemera prísľubom nového svetla a lepších čias.
S pozdravom Pokoj vám, všetkým požehnané vianočné sviatky zo srdca vinšuje:

Eva Bombová

 

Čítať 6028 krát Naposledy zmenené štvrtok, 20 december 2018 23:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!