sobota, 22 december 2018 10:29

O stretnutí s Ježišom Kristom Doporučený

Napísal(a) ThDr. Zuzana Poláková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Milí čitatelia!
Opäť sú pred nami Vianoce, čas, na ktorý sa väčšina z nás teší po celý rok, akoby sa práve tu ponúkal jedinečný priestor pre stíšenie, kľud a nefalšovanú radosť v kruhu blízkych, aspoň na krátku chvíľu. S tými, ktorých milujeme a ktorí milujú nás, chceme počas týchto dní zažívať atmosféru harmónie, pokoja, lásky a radosti. Chceme prežívať teplo rodinného krbu. Zvykli sme si akosi tradične spájať Vianoce s takouto rodinnou pohodou. Avšak Vianoce by nemali byť len o týchto emóciách, pocitoch napriek tomu, že z rozličných médií sa nám každoročne podsúva akosi jednosmerne práve tento aspekt, možno aj kvôli každodennému zhonu a stresu počas roka.

 

Vianoce ale chcú byť v prvom rade o dieťati, o narodení syna a budúceho kráľa, v ktorom sa k svojmu ľudu skloní sám mocný Boh. Ten však, ako vieme, neprichádza na svet v ideálnych podmienkach. Nerodí sa uprostred paláca, ba dokonca neprichádza ani do takzvaného „štandardu“ a rodinnej idylky kdesi pri krbe. Betlehemské dieťa vstupuje do tohto sveta uprostred úplnej biedy, no aj tak je okolo jeho narodenia nemalý rozruch! Boh nám tak aj takýmto spôsobom dáva jasne najavo, že nie vo vonkajšom prepychu a okázalosti sa ponúka skutočný poklad.

Skutočné posolstvo Vianoc zasahuje životy všetkých ľudí a ponúka novú príležitosť začať odznova, lepšie, zodpovednejšie, v dôvere Bohu a tomu čo koná. Chce nám pomôcť objavovať v sebe to dobré. Lebo svetlo napokon prežiari temnotu hlbokej noci a s ňou zakryje aj neútulnosť prostredia, v ktorom spočíva novonarodené dieťa so svojou matkou a tým malým spoločenstvom obyčajných ľudí dobrej vôle, ktorí reprezentujú ľudstvo všetkých čias, národov a pokolení, ktoré sa namáhajú a túžia len po jednom, po dosiahnutí pokoja, ktorý prevýši všetko trápenie, námahu a temné stránky tohto života. Len keď si toto budeme schopní uvedomiť, môžeme prežiť skutočnú radosť z Vianoc, radosť z toho, čo pre nás Boh v tomto svete robí, k čomu nás stále v láske a milosti pozýva.

ThDr. Zuzana Poláková
zborová farárka

 

Čítať 5602 krát Naposledy zmenené štvrtok, 27 december 2018 21:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!