nedeľa, 23 december 2018 18:31

Betlehemské svetlo lásky svieti už aj v našom Gemeri Doporučený

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Jedenásťročný Niklas Lehner z Vorchdorfu v okrese Gmunden je tohtoročným Dieťaťom svetla. Už 32 rokov Betlehemské svetlo pripomína posolstvo vianočného pokoja. Skauti tento rok rozdávajú Betlehemské svetlo už po 30-tykrát (na Slovensku po 29-tykrát). Preto ich rakúska stanica ORF teraz oslovila, aby práve oni nominovali Dieťa svetla. Voľba padla na Niklasa Lehnera, ktorý sa na rozdávaní svetla podieľa už roky a čo sa týka lásky k blížnemu, je pre mnohých vzorom. „Dôležitosť pokoja vnímam už od ranej mladosti,“ povedal. V roku 2018 prišlo na Slovensko Betlehemské svetlo 15. decembra, kedy ho po 14-tej hodine na slávnostnej ekumenickej ceremónii v Linzi odpália zástupcovia Slovenského skautingu.

 

Aj tentokrát prinesie toto Svetlo lásky a pokoja Družina roka – tento rok družina Zebry z Bratislavy.

Tradícia odpaľovania Betlehemského svetla hovorí o jeho prevzatí v jednom z viedenských kostolov. Avšak tento rok je to už 30 rokov od prvého odpálenia a celá slávnostná ceremónia sa presunie do Linzu – mesta, kde celá táto novodobá tradícia začala. Ekumenická bohoslužba sa uskutoční v sobotu 15. decembra v Katedrále Nepoškvrneného počatia Panny Márie (Mariendom).

Ako už býva zvykom, najbližšia sobota pred Štedrým dňom je ideálnym časom na rozvoz svetla vlakmi do každého kúta Slovenska.

Dňa 22. 12. 2018 sme sa stretli na železničnej stanici v Plešivci dobrovoľní hasiči z okresov Revúca a Rožňava – DHZ Čierna Lehota, Jelšava a Muráň. Napriek 20 minútovému meškaniu rýchlika Sitno, panovala na stanici veselá nálada medzi čakajúcimi hasičmi. Ku hasičom sa pridali aj obyvatelia z okolia. Zrazu nastal sviatočný okamih plný lásky a sviatočnej nálady, chvíľa, kedy sme si všetci priali požehnané sviatky a každý šiel šíriť odkaz Betlehemského svetla.

Dobrovoľní hasiči z Muráňa v sobotu odovzdali svetlo v katolíckom kostole v Muránskej Dlhej Lúke, do zariadenia pre seniorov v Revúcej a obyvatelia Muráňa si mohli odpáliť svetlo na námestí. V nedeľu 23. 12. 2018 zavítali do katolíckych kostolov v Muráni a v Muránskej Lehote.

Prvá cesta jelšavských hasičov viedla do Zariadenia opatrovateľskej služby v Jelšave, kde ich už obyvatelia čakali. V podvečerných hodinách si obyvatelia Jelšavy mohli odpáliť Svetlo lásky na Mestskom úrade. V nedeľu zavítali na svätú omšu do kostola sv. Petra a sv. Pavla.

Každé odpálenie svetielka odkazuje ďalej tiché prianie, aby sa pokoj a mier šírili v ľudských srdciach presne tak, ako sa od človeka k človeku šíri plameň Betlehemského svetla.

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 2019 krát Naposledy zmenené štvrtok, 27 december 2018 21:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!